Saturday, September 29, 2012

De overkant

Laatst zat ik weer te mijmeren op mijn favoriete bankje met uitzicht op het verzonken Oud Naarden. Je zit er zelden alleen. Het is een mooi plekje met vrij uitzicht. Op die bewuste dag kwamen jonge mensen naast me zitten, nadat ze hun huurfietsen achter het bankje hadden gestald. Dat is sympathiek, omdat de fietsen zo het uitzicht niet verpesten. Ze maakten een praatje en vroegen wat we zagen aan De Overkant.
"De polder", antwoordde ik naar waarheid. "De Flevopolder."
Het sloeg niet aan.
"Wat zijn dan die Huizen?", vroegen ze door.
"Dat is Almere", zei ik. "Almere Haven. Verder op ligt Almere Stad."
Er brak geen licht door. Is dit het gevolg van TomTom, vroeg ik me af. Ik was zeer bereid te helpen.
"Dat is het nieuwe land. Dit is het oude land. Kun je zien aan de rechte kustlijn."
Alleen maar vragende blikken. Wat komen die mensen hier doen?

 


                                          En dan met mensen erop!

Sunday, September 23, 2012

Uit eigen werk




Dit werk zagen we in een Kloostertuin in Auberives (Fr.) twee jaar geleden.

Monday, September 17, 2012

Familieportretten

Oma Ger en Opoe (met een variatie op Opa) Nel genieten erg van de Uk-ken en hun pappa's en mamma's.




Sunday, September 09, 2012

Het Kinderpardon

Er zijn een heleboel redenen om goed links te stemmen. Het Kinderpardon is niet de minste. Donderdag stond dit bericht op de Nossite:

GroenLinks-Kamerlid Dibi heeft minister Leers een petitie aangeboden voor een kinderpardon. De 130.000 ondertekenaars willen dat Leers een verblijfsvergunning geeft aan asielkinderen die in Nederland zijn "geworteld." Dibi verwees naar de initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie. Daarin staat dat kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn, hier mogen blijven. De wet wordt ook gesteund door SP, D66 en Partij voor de Dieren. Dat is geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Gemeenteraden

In de petitie staat onder meer dat deze kinderen anders in landen terechtkomen waar ze de taal niet spreken en waar ze niemand kennen. Ook 175 gemeenteraden hebben steun betuigd.
CDA-minister Leers is niet van plan gehoor te geven aan de petitie. Volgens hem zou dat oneerlijk zijn tegenover kinderen die al eerder zijn teruggestuurd. Hij ziet de oplossing in kortere procedures, waardoor het veel minder vaak zal voorkomen dat asielkinderen zo lang in Nederland blijven.

CDA minister Leers kijkt liever naar het verleden dan naar het hier en nu. Het gaat om kinderen die nu en op dit moment langer dan acht jaar in Nederland wonen, hier naar school gaan, onze taal spreken en hier vriendjes en vriendinnetjes hebben. Voor een keer ben ik het eens met voorman Slob van der ChristenUnie, die vindt dat het CDA zijn sociaal-christelijk gezicht verliest. Volgens mij geldt dat vooral voor de CDA politici in Den Haag, die na 12 september maar wat graag als bijwagen van de VVD mee willen regeren. Dat God het verhoede.

Tuesday, September 04, 2012

Met het zuur het zoet

Nu ik me gedwongen teruggetrokken heb uit het openbare leven, ontstaat er ruimte voor ontdekkingen. Al lange tijd realiseer ik me dat ik weinig weet van eigentijdse beeldende kunst. Tot nu toe vond ik niet de tijd en de gelegenheid om er iets aan te doen. Die is er nu wel. Dit is mijn kans. In het laatste nummer van het Tijdschrift Kunstbeeld zag ik werk van Maria Roosen, dat me direct aansprak. Kleurrijk en gedurfd. Maria Roosen kreeeg in 2009 de Singer Prijs voor kunstenaars in het midden van hun carriĆ«re. Gemist dus. Meer werk te vinden op de website van Maria Roosen.


Saturday, September 01, 2012

Wie is de grootste leugenaar?

De verkiezingscampagne lijkt wel een wedstrijd in wie het best kan liegen. Rutte liegt, Samson liegt, Wilders spreekt wartaal, zelfs Arie Slob spreekt niet de waarheid. Volgens mij doen handige lijsttrekkers hun best om ons zoveel mogelijk te verwarren. Liegen is al te gek voor woorden, maar het zonder blikken of blozen toegeven is onbestaanbaar. Ik was al niet diep onder de indruk van dit stelletje blauwe stropdassen, maar nu zou ik het lachwekkend vinden als het niet zo serieus zou zijn. En dan te bedenken dat we nog naar de stembus moeten. Je kunt je nu al voorstellen wat er straks in de formatie gaat gebeuren. Toch maar thuisblijven en mijn moeder teleurstellen?