In De Slag om Nederland kunnen we wekelijks zien hoe projectontwikkelaars en vastgoedbaronnen in ons land de vrije hand krijgen om hun grote bouwprojecten te realiseren. Politici die door de programmamakers worden gevraagd om uitleg verstoppen zich achter afspraken, die niet openbaar gemaakt kunnen worden, omdat ze onderhandelingen of marktpositie zouden kunnen schaden. Ook in mijn schone dorp hebben projectontwikkelaars veel macht. Gisteren bezocht ik weer eens een raadsvergadering en zag voor mijn ogen gebeuren hoe door ons gekozen raadsleden en projectontwikkelaars in een soort symbiose over ons dorp heersen. Het gewone volk heeft het nakijken.
Voorbeeld 1: mijn dorp wil zich profileren als De Haven van 't Gooi! Twee projectontwikkelaars hebben hun nek uitgestoken om een sfeervol retro havenkwartier te bouwen. Overigens niet uniek in Nederland, zoals sommigen ons willen doen geloven, want ook in Volendam wordt iets dergelijks gerealiseerd. We grijpen terug naar retro, omdat we het echte oude niet willen bewaren. Maar dat is een geheel andere zaak. We hebben nu dus bijna een retro havenkwartier met een hotel, een pannenkoekenhuis, een beautysalon, en een adviesbureau. Als u nog belangstelling heeft voor een activiteit in het retro havenkwartier kunt u nog instappen, omdat er het een en het ander leeg staat.
De gemeente heeft afspraken gemaakt met de eigenaren van het retro dorp, dat de horeca er beschermd moet worden. Daarom mogen er in De Haven van 't Gooi geen partyschepen aanmeren!. Die moeten uitwijken naar Muiden of Bunschoten/Spakenburg, waar ze minder benepen doen. Die hebben toch ook horeca zou je zeggen. Zelfs de brave Brandweer begrijpt het niet. De heren projectontwikkelaars zaten op de publieke tribune om de afspraken te beschermen. Er werd veel met hen overlegd.
Voorbeeld 2: bij die profilering hoort ook een gezellig dorpscentrum..Dat komt mooi uit, want in mijn dorp staat veel echt historisch, waar je toeristen mee kunt trekken! Onder andere een Oude Kerk op de Brink, authentieke vissersbuurten, monumentale langhuisboerderijen, en het Huizer Museum. Twee projectontwikkelaars, anderen dan die van hierboven, roken hun kans en hebben gronden gekocht in het dorpscentrum. Zij willen daar een groot winkelcentrum realiseren. Groot in klein betekent veel inpassingsproblemen. Hellingbanen voor bevoorrading, luchtbruggen, onveiligheid, een uitgang van een parkeergarage pal naast de oude kerk. Desondanks wil de gemeente vasthouden aan een samenwerkingsovereenkomst, door vele al gekscherend een SOK genoemd, met de projectontwikkelaars. De problemen zijn oplosbaar, want GROOT is niet meer gewenst in deze veranderende tijden. Dus zou een simpel mens zeggen, tijd om je te bezinnen. Niet de projectontwikkelaars en de dames en heren politici. Die SOK is er en daar houden we ons aan als "betrouwbare" overheid. Betrouwbaar dus richting projectontwikkelaars. Minder betrouwbaar richting de dorpsbewoners en de middenstand die zitten te springen om een gezellig, sfeervol, zo u wilt aantrekkelijk winkelcentrum. De SOK zit de realisatie ernstig in de weg. Tegen de tijd dat het winkel-centrum er staat is de crisis misschien wel opgelost.
1 comment:
Helaas is het zo dat mensen met geld, heel veel geld, het voor t zeggen hebben. Dat is al jaren zo in Huizen en ook nu weer blijkt dat voor college en gemeenteraad een onweerstaanbare partij. Dat gecombineerd met een eigen gebrek aan visie voor het totale dorp en je hebt de situatie van nu. Erg jammer dat t allemaal zo loopt. Van het weinige historische dat Huizen nog over heeft blijft weer minder over. En die projectntwikkelaars en bouwers zijn de lachende partijen.
Post a Comment