Wednesday, November 18, 2009
Huizen moet bruisen (vervolg)
Even heeft het erop geleken. De gemeente schreef evenementenbeleid, recreatiebeleid, en toeristenbeleid. Misschien is de volgorde verkeerd. Vergeef me dat. De bedoeling was duidelijk. Huizen moet op de kaart gezet worden als de haven van 't Gooi. Er moeten bezoekers komen en die moeten veel geld gaan uitgeven. Om die bezoekers te trekken worden er jaarlijks drie grote evenementen georganiseerd, een kunstfestival in het voorjaar, een botterfestival in september en een winterboulevard rond Kerst en Oud en Nieuw. Klinkt nog steeds veelbelovend. Maar nu de uitwerking.
Wie gaat het doen en vooral wie gaat het betalen. Niet de gemeente. Die hebben een stichting Marketing Huizen in het leven geroepen en die krijgt voor het kunstfestival € 10000 te verdelen. Dat is een fractie van het bedrag voor de Huizerdag bijvoorbeeld. En die wordt nog niet eens aangemerkt als "groot evenement".
Is het niet vreemd, om niet een ander woord te gebruiken, dat de gemeente wil profiteren van de naamsbekendheid van Huizen, daar mooie plannen voor maakt, maar er geen geld bij wil leggen. En is het niet nog vreemder dat de gemeente niet beter luistert naar al die kunstenaars en oprechte amateurs die in Huizen al jaren voor een paar stevige en goedbezochte evenementen zorgen. Ik vraag me af wat de Stichting Marketing Huizen kost en of we met dat geld niet beter de evenementen hadden kunnen bekostigen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Het probleem in Huizen is steeds: we willen van alles, maar niet de negatieve consequenties die er vaak onvermijdelijk aan vastzitten.
Bijvoorbeeld: meer terassen op het Oude Raadhuisplein (letterlijk: 'een Vrijthofachtige uitstraling'), maar tegelijk moet de markt op diezelfde plek blijven en mag er geen overlast ontstaan voor de bewoners in het dorp.
Ander voorbeeld: Jaarlijks drie grote evenementen (sportweek, cultuurweek, winter/kerstmarkt). Dat is een mooi streven waar op zich niets mis mee is, maar cultuur is hierbij wel nog wel de zwakste poot. Dat zal de Stichting Marketing Huizen ook snel ontdekken en er in de praktijk achterkomen dat 10.000 euro dan niet veel is. Maar wordt het meer met 50.000 of 100.000 euro? Is nadenken over de invulling niet belangrijker dan het geld als uitgangspunt te nemen? En is de week geslaagd met een groot evenement? Ik verwacht zelf veel van allerlei kleinschalige initiatieven, waardoor mensen op een verrassende manier met verschillende kunstvormen in aanraking komen en die wat er in Huizen al is zichtbaar maken (bijv. variaties op de formule van de Atelierroute: huiskameroptredens van dichters en verhalenvertellers; lezingen door gepassioneerde kunstliefhebbers; dichtwedstrijden).
De uitdaging zal vooral zijn om creatieve verbindingen te leggen tussen de verschillende organisaties, scholen en verenigingen die er in Huizen zijn - dat is werk voor jaren. Wil kunst- en cultuurbeleid meer zijn dan af en toe wat kunstenaars vragen om (gratis) een evenement op te leuken, dan moet de gemeente ook meewerken om de randvoorwaarden voor een goed cultureel klimaat te scheppen. In dat licht is het teleurstellend dat wanneer bijv. GroenLinks raadslid Monica Lemmens tijdens de laatste raadsvergadering ervoor pleit de vrijkomende Wilhelminaschool tzt te bestemmen voor ateliers voor kunstenaars, de cultuurwethouder zwijgt - dit niet eens begroet als een interessante suggestie! Gebrek aan visie en tegelijk de hand op de knip houden brengen ons niet verder. Maar zijn we beter af als we veel geld uitgeven zonder enige visie?
Stoplicht op rood,
stoplicht op groen,
In Huizen valt altijd iets te doen!
Hoera!
blij met de uitgebreide inhoudelijke reactie van gerrit pas, fractievoorzitter groenlinks. geld helpt ons inderdaad niet vooruit, maar als je dan geen visie helpt zou geld kunnen helpen om kwaliteit in te kopen! het moet immers "spraakmakend, wervend, bovenlokaal" enz. worden.
beste oplossing is om aantal creatieve, enthousiaste mensen bij elkaar te zetten om een programma te maken dat jaren staat. hebben we echt geen smh of sah of hoe al die h's ook mogen heten voor nodig!
zo blij met een kritische noot en de reactie ven gerrit. (ateliers in wilhelminaschool is een hele goede herbestemming!)
begon al te denken dat het aan mij lag en ik weer wat te zeuren had.
het is een kans, maar wel een gemiste als hij niet juist wordt benut.
ik wacht nog even af ...
Ik geloof niet dat het lukt om in één jaar al een spraakmakende wervende cultuurweek neer te zetten, die dan ook nog een regionale uitstraling heeft. Zo'n initiatief moet elk jaar groeien, maar je moet er wel mee beginnen en vooral mee doorgaan. 10.000 Euro om de eerste initiatieven mee van de grond te tilllen, activiteiten te stimuleren en de neuzen dezelfde kant op te krijgen, is dan een aardig bedrag voor dat begin. Laten we niet vergeten dat tal van organisaties ook eigen budget hebben (al dan niet met subsidie van de gemeente). Ik vind het vooral van belang dat een programma gedragen wordt door de lokale organisaties waar een beroep op wordt gedaan, zeker wil er continuiteit ontstaan. Daarvoor zijn ook gemeentebestuurders nodig die dat met enige bezieling ondersteunen (en de klus niet louter uitbesteden).
Hierbij nog een suggestie voor de cultuurweek: maak van Plein 2000 een Cultuurplein. Er zitten een aantal cultuurinstellingen aan het plein (bios, theater, bieb & kunstuitleen); die zouden toch gezamenlijk al een heel weekprogramma voor hun rekening moeten kunnen nemen - bijv. rond een bepaald thema. Een paar jaar geleden gaf Oranje een concert in de raadszaal, dat bleek een prima concertzaal te zijn, en voor herhaling vatbaar!
Wat betreft de herbestemming van de Wilhelminaschool: voorlopig is de school nog nodig voor onderwijsdoeleinden, maar er wordt nu al gespeculeerd over de toekomstige invulling. Sloop en woningbouw is door de collegepartijen al als optie genoemd. Dat levert natuurlijk geld op!
GroenLinks heeft de suggestie gedaan de klaslokalen tzt aan kunstenaars te verhuren: deze hebben werkruimte nodig, maar geven ook cursussen. Een ingrijpende verbouwing is daarvoor niet nodig, noch zal dit ivm me de bestemming hoge onderhoudskosten met zich meebrengen.
Op de locatie kunnen overigens meerdere bestemmingen gecombineerd worden (wellicht zitten er verenigingen om ruimte te springen). Het is belangrijk daar tijdig creatief over na te denken.
de kunstweek is van 29 mei tot 6 juni. zaterdag 29 mei is er een BRUGfeest bij jan schra (misschien met janne). 6 juni een jazzfestival op het (kunst)plein 2000. het begin is gemaakt!
Post a Comment