Wednesday, January 27, 2010

Nooit meer Auschwitz


Vandaag wordt herdacht dat precies vijfenzestig jaar geleden Russen het vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden. In het vernietigingskamp werden in de oorlog door de Nazi's meer dan een miljoen mensen vermoord, voor het meer dan grote deel Joden. Er waren nog zo'n 7500 gevangenen aanwezig toen het kamp op 27 januari 1945 werd bevrijd.

Vandaag is er in Polen bij het vernietigingskamp een herdenking. Aanwezig zijn onder anderen bondskanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de Poolse premier Kaczynski. Er zijn geen hoogwaardigheidsbekleders uit Nederland afgereisd naar Polen. In Auschwitz werden tijdens de oorlog 60.000 Nederlandse Joden vermoord. Zijn de Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders dat vergeten?

4 comments:

Thamar said...

Een groot deel van de herdenking heb ik op TV gezien. Ja, ik vind het ook echt "niet kunnen" dat er (behalve de zeer sympathieke ambassadeur) geen Nederlandse vertegenwoorders bij de herdenking aanwezig waren. Hoe kán dit gebeuren, vroeg ik mij af, en was het daarover eens met de onsympathieke Selma Leidersdorff en de zeer sympathieke Jules Schelvis. En met jou, NEL. Zondag ga ik zelf naar de Auschwitz Herdenking in Amsterdam. Dat wil ik graag. Een behoefte die bij de Nederlandse regering dus blijkbaar niet bestond.

passant said...

En waarom stellen ze daar nou geen vragen over in de kamer?

passant said...

Sarkozy was er niet (te koud?) en Merkel was in de Bondsdag bij de toespraak van de Israëlische President,Peres, maar er waren wel Onderwijsministers uit heel veel landen. Niet uit Nederland!

passant said...

Holocaust Memorial Day / Auschwitz Herdenking 31 januari 2010
Op 27 januari 2010 zal het vijf en zestig jaar geleden zijn dat Auschwitz en Birkenau werden bevrijd. Elk jaar wordt op de eerste zondag na deze datum dit feit in Nederland herdacht. In 2010 is dat op: zondag 31 januari 2010, om 11.30 uur bij het Auschwitz Monument (Het Spiegelmonument van Jan Wolkers) in het Wertheim­park te Amsterdam.

zie voor het verdere programma www.auschwitz.nl