Monday, November 12, 2007

Me and Sonja Bakker

In de campagne tegen overgewicht wordt de Sonja Bakker methode regelmatig weggezet als de ondeugdelijke jojo-manier waarop het niet zou moeten. Ik wil een tegengeluid laten horen, want met Sonja Bakker heb ik inmiddels 15 kilo lichaamsgewicht verloren, die ik er met allerlei andere methodes, incl. bewegen en gezond leven, niet afkreeg. Natuurlijk weet ik dat nu het moeilijke komt, namelijk vasthouden. Maar die 15 kilo ben ik alvast kwijt en dat lukte met al die andere gezonde methodes van Ali B en Paul R. (hebben die trouwens ook overgewicht??) niet.

Waarom met Sonja dan wel, vragen veel vrienden. En natuurlijk heb ik daarover nagedacht, al was het alleen al, omdat ik jaren voor niks met al dat extra gewicht heb rondgelopen en mensen me nu zeggen dat ze me wel heel erg dik vonden. Overigens heb ik een vriendin die me nu angstig vraagt of ik geen anorexia heb gefokt. Succes van het dieet van Sonja is dat het eigenlijk te simpel is voor woorden. Je moet gewoon minder eten dan je gewend was en omdat Sonja weet hoe lastig dat is schrijft ze je per dag voor wat je mag eten. En als je je daaraan houdt, verlies je elke week zo'n kilootje. Als het niet lukt, weet je meteen waar het aan ligt. Je kunt jezelf geen zand in de ogen strooien.

Voor mij breekt nu de lastige tijd aan. Hoe houd ik dit vast? Van al die mensen die het zo goed weten en die zelf geen last hebben van overgewicht, hoef ik geen hulp te vragen. Die kijken me nu meewarig aan. Ik zie ze denken: Ach arme, over een jaartje zit het er toch weer aan. Ik zal ze een poeppie laten ruiken. Niet dus! Ik weet nu immers dankzij Sonja, dat ik minder moet eten dan ik at, niet twee keer moet opscheppen als het lekker is, niet tussendoor eten en als ik al eens een keer zondig, zoals gisteren toen ik op Scheveningen een heerlijk vers scholletje heb gegeten, dat het de volgende dag een dag streng wordt.

En laat ik duidelijk zijn. Ik voel me een stuk beter zonder die 15 kilo. Ik loop als een kievit, komt ook door die nieuwe heup, ik houd geen vocht meer vast, mijn bloeddruk is gezakt en ik hoef geen XLS kleren meer te kopen. Als u uw steun wilt betuigen, bent u van harte welkom. Ik kan een aanmoediging best gebruiken met al die tegengeluiden en heus ik ben nog steeds gezellig en heb geen anorexia.

5 comments:

mager said...

nou van mij krijg je een driedubbele steun in de rug en een pluim op je hoed.

Mo said...

Nel, ik ben trots op je!!! En dat niet hoeven nadenken over wat te eten, en Sonja de schuld geven als je niet 'gezellig' mee vreet, en af en toe erg bewust SAS momenten.... Dát maakt het een werkbaar dieet. Jaja zeg ik uit ervaring. Maar idd er ook flink bij bewegen, dan kweek je spieren die ook energie vreten:-)
En tuurlijk zie je er volgend jaar nog zo strak uit, maar belangrijker, zit je dan net zo lekker in je vel als nu!
XM

nienke said...

Ik heb het boek in huis, al bijna een jaar. De overtollige kilos van de zwangerschap mogen er na 4 jaar wel vanaf. k kom d'r niet toe. dan moet ik 3 of 4 verschillende maaltijden maken savonds. 1 voor een nikslustend kind 1 voor een niklustende man, 1 voor een kind wat op de pondjes moet letten en 1 sonjabakker diner voor mijzelf. In een druk werkende moeder bestaan is dat gewoonlijk al een hele klus en ik zie op tegen de sonja bakker klus. Maar jij bent goed gevaren bij Bakker en je ziet (vooral zag) het per week eraf gaan. 15 kilo is een topprestatie en nog meer het eetgedrag veranderen is een topprestatie.
Ben trots op je, en als dat een duw in je rug is, moet je vooral zo blijven dan kun je voor mij een duw in mijn rug zijn. k zal toch een keer moeten gaan bakkeren ....

Susan said...

en volgens mij lach je meer en je bent vrolijker.... dus die 15 kilo zijn compleet uit het zicht verdwenen hoor !
Maar toch : goed gedaan en houden zo !
susan

spuitelf said...

Je hebt een dikke vette pluim verdiend. Een grote, een van 15 kilo of twee van 7,5 ieder aan een kant. Je mag zelf kiezen. je kan ze opzetten of naast je neer zetten.
Ik ken je al wat langer en weet zeker dat je volgend jaar nog steeds dit gewicht hebt.