Monday, October 20, 2008

Bedrijfsblind, of wie nooit van mening is veranderd


Orde in de klas? In de tijd dat ik er nog voor stond mocht de leerkracht dat nog allemaal zelf uitmaken en was je er nog blij mee ook. Het voordeel woog zwaarder dan het nadeel. En als je iets niet wilde, was het voldoende om te zeggen: "ik wil het niet en dus gebeurt het niet." Nu is dat anders, hoor ik om me heen. Voor alles moet een verklaring zijn, en als je die niet snel genoeg hebt, lachen ze je uit.

Leo Prick, onderwijsspecialist van de NRC, stelt voor om normen en waarden op school niet meer te laten bepalen door individuele leerkrachten. In zijn visie komen er schoolregels en die bepalen voor de hele school en dus ook wat er in de klas wel en niet mag. Geen jassen en petten, op tijd komen, niet eten, drinken, boeren, vloeken, uit je neus peuteren, beleefd antwoord geven als je iets wordt gevraagd, en niet meer tutoyeren.

Bij het lezen werd ik tot eigen verbazing enthousiast. Waarom had ik daar niet eerder aan gedacht. Ineens herinnerde ik me mijn ergernis, als ik in een lokaal kwam om les te geven en het was er een zooi, omdat mijn collega geen orde kon houden. En de vreugde als beginneling op de lagere technische school omdat een collega me door dik en dun steunde door zijn gezicht te laten zien als hij rumoer hoorde in mijn les. En de ergernis als leerlingen het weer eens probeerden met: "bij die en die mag het wel."

Terug dus naar de autoritaire school waar kinderen komen om iets te leren dat goede leraren hun gaan vertellen. Ik zie er wel wat in. Al dat onderhandelen, uitleggen, corrigeren kost immers klauwen met tijd. Tijd die we niet meer hebben, omdat er geleerd moet worden.

Ben benieuwd wat mijn onderwijsvrienden ervan denken?

3 comments:

mager said...

ik vind het een mooi stukkie, vooral omdat ik het ook zo belangrijk vind dat meningen gegeven kunnen worden voor een betere. het plaatje is ook mooi, maar waar slaat dat op?

hoogmoed said...

kan er een heleboel over zeggen. in ieder geval vind ik dat deze tijd vraagt om een open vizier. daarom vind ik het ook zo idioot dat wij, jij en ik, ineens behoren tot de senioren en in een reservaat moeten worden opgesloten. breek me de bek niet open.
daarom dat chinese karakter: HARMONIE.

Thamar said...

Wat prettig om bevestigd te horen wat ik zelf ook vind. Laatst had ik nog een stomme discussie met 2 tiener meisjes over rommel - achterlaten dus. Gewoon een plastic zakje laten vallen, terwijl er 10 meter verder een prullemand staat. Vreemde mode onder jongeren om het zo te doen. Het is misschien hooguit 30%, maar meer mopperaars zoals ik helpen niet voldoende. Het moet thuis beginnen en op school doorgaan. De school alléén kan het ook niet oplossen. Opvoeding begint thuis!! Thamar