Thursday, October 02, 2008

Het Dikke IK

Wie kent ze niet, de DIKKE IKKERS? Lomp gedrag, hard schreeuwen, anderen opzij duwen, alleen voor je eigen belang gaan, minachting voor andersdenkenden, onverzadigbaar en zelfingenomen: enkele kenmerken van het Dikke-Ik, dat we inmiddels overal om ons heen zien. Variƫrend van graaiende managers, ijdeltuiterige tv-persoonlijkheden, kijvende columnisten, toeterende politici, SUVVi rijdend Gooise vrouwen en dronken voetbalsupporters. Het dikke-ik laat zich aan niets en niemand iets gelegen liggen. En er zijn veel meer DIKKE IKKERS dan we zelf denken. Kijk effe in de spiegel. Geldt voor jou ook niet "De wereld is van mij, want ik heb er recht op"?

Het DIKKE IK is de ultieme vorm van vrijheid. Inmiddels weten we waar het toe leidt. Maar we weten niet wat we ermee aan moeten. Want niemand met gezond verstand wil terug naar de verticale gezagsverhoudingen van voor het DIKKE IK tijdperk, waarin anderen ons de wet voorschreven. Wij willen nog steeds zelf kunnen uitmaken, hoe we leven en wat we denken. Maar misschien moeten we wel leren dat we met een heleboel andere mensen op onze planeet leven en ons dus niet kunnen gedragen alsof dat een apenheuvel is. Want dan word jezelf er vroegtijdig afgedonderd.

Wie moeten ons de weg wijzen. Politici lijken zelf teveel op DIKKE IKKERS. en hebben daardoor ieder gezag verloren. De kerk is er nog maar voor een enkeling. Schoolmeesters sterven uit en medici zijn verstrikt geraakt in voorschriften en regels. We moeten het dus zelf doen. Dus nog een keer in de spiegel kijken en nu ook jezelf toespreken. "Ik wil geen DIKKE IKKER zijn." Ik denk na voor ik iets zeg en vraag me af als ik iets doe, wat ik ervan zou vinden als een ander het zou doen.

Overigens heb ik het begrip DIKKE IK gestolen van Harry Kunneman. Gij zult niet stelen, behalve als het voor het goede doel is? Koop zijn boek, of lees het artikel in Trouw http://www.trouw.nl/nieuws/religie-filosofie/article1258667.ece

2 comments:

Thamar said...

Reactie op Nels weblog en het artikel in Trouw.

De DIKKE IKKEN. Zin en zingeving. De Trage Vragen van het leven. Mooie term. Die vragen hebben me altijd beziggehouden, geboeid en soms dwarsgezeten. Vandaag heb ik nog maar eens kritisch in de spiegel gekeken. Ben ik een DIKKE IK? Ik hoop van niet. Ik probeer mezelf te zijn en toch ook een beetje bescheiden te blijven, voorzichtig met wat ik verwacht van het leven en van anderen. Maar overal zijn valkuilen, ook voor welwillende mensen die er niet van houden hun ellebogen te gebruiken, op gewin uit te zijn of materie. Alert blijven maar, dan word je misschien toch niet zo gauw "DIK"...?
Thamar

hoogmoed said...

goed voorbeeld doet goed volgen! ik dus ook in de spiegel gekeken. werkte louterend. loop gevaar om dikke IK te zijn. beter om even stil te zijn.