Wednesday, November 05, 2008

Yes we can

Yes we can! Yes we can! De boodschap van hoop en verandering in de acceptatierede van Obama, leek op een gezongen lied in de zwarte kerk traditie met steeds hetzelfde refrein: Yes we can.

Obama spreekt als Nelson Mandela in korte zinnen met lange pauzes waarin hij zichzelf en het publiek de mogelijkheid biedt de woorden goed te laten doordringen. Yes we can.

Obama spreekt in herhalingen, hij dreunt op het aambeeld van democratie, vrijheid en hoop, de basiswaarden van de Verenigde Staten van Amerika. Hij voegt er saamhorigheid aan toe. Yes we can.

Het publiek, meestal jong, vrouw en zwart, zingt en deint met hem mee. Yes we can, yes we can.

Obama spreekt als een geboren redenaar uit zijn hoofd en lijkt op een priester, een voorganger, een leraar en een slangenbezweerder.Alles is soepel aan de man, zijn stem, zijn woorden, zijn gebaren en zijn houding. Yes we can.

Stond hier de geboren leider die Amerika nieuw elan gaat geven. Hij heeft de overtuigingskracht, de persoonlijkheid en de integriteit. Heeft hij ook de stuurmanskunst? We shall see.

1 comment:

Thamar said...

De Amerikanen hebben OBAMA als hun nieuwe president gekozen.
"At last the Americans have done it right", schreef een Amerikaanse vriendin me. - Ja, zelfs in de staat Virginia. - Het stemde me zo gelukkig, merkte ik gisteren. Er is weer hoop. Zo zien de Amerikanen het en ik sluit me daarbij aan. Ik ben niet sceptisch, zoals velen in óns land. Het worden geen gemakkelijke tijden voor de Amerikanen. Zíj beseffen dat beter dan wie ook!
Thamar