Thursday, June 04, 2009

Tijd voor nieuwe politiek

De PVV heeft gewonnen, zoals verwacht. "Weg met Europa en Turkije mag nooit toetreden." D66 heeft ook gewonnen. Minder verwacht, althans door mij. Ik heb het niet zo op Alexander, en al helemaal niet dat zij met de liberalen in een fractie gaan zitten. Waar is Rita trouwens gebleven? De PVDA heeft een enorme dreun gekregen. Ook verwacht. De traditionele sociaal democratie heeft kennelijk geen antwoord op de problemen van deze tijd. Ook in Duitsland en Frankrijk doen ze het niet goed. En Gordon Brown wordt binnenkort naar huis gestuurd.

Zoete verhaaltjes doen het niet meer. Misschien nog heel even bij CDA'ers en SGP'ers, omdat God vindt dat zij braaf moeten zijn en hun zegsheren moeten geloven. Maar niet gelovigen zoeken echte antwoorden. Europa is moeilijk. Maar je bent voor of je bent tegen. En dan zijn de voorstemmers nog steeds in de meerderheid, ondanks Wilders en de SP van Agnes Kant. Nu moeten die voorstemmers aan de bak om te vertellen wat Europa wel en wat niet mag regelen. En vooral wat Europa moet regelen om ons een beetje toekomst te geven. En graag in klare taal. En Neelie moet blijven!!

De Uitslag
CDA 5 zetels
PVV 4 zetels
GroenLinks 3 zetels
D66 3 zetels
VVD 3 zetels
PvdA 3 zetels
SGP/CU 2 zetels
SP 2 zetels

De cijfers in Huizen!!! De PVV heeft de meeste stemmen!
1 CDA - Europese Volkspartij 2.320 17,17 %
2 P.v.d.A./Europese Sociaaldemocraten 1.292 9,56 %
3 VVD - Europese Liberaal-Democraten 1.967 14,56 %
4 GROENLINKS 983 7,28 %
5 SP (Socialistische Partij) 700 5,18 %
6 ChristenUnie-SGP 1.377 10,19 %
7 Democraten 66 (D66) 1.745 12,91 %
14 PVV (Partij voor de Vrijheid) 2.344 17,35 %

3 comments:

Gerrit Pas said...

Enige verklaring voor deze uitslag?
Gerrit Pas

hoogmoed said...

Het begint bij de lage opkomst! Mensen die erg voor zijn en erg tegen willen wel. Maar mensen die het niet weten, en dat zijn er veel, gaan niet.

En dan is er de afkeer van de gevestigde orde! Veel linkse mensen ergeren zich rot aan de PvdA die de problemen niet wil zien, laat staan oplossen. Waarom pakt Bos de bonussen niet aan? Zijn al die bestuurders van semi overgeidsorganisaties voor het grootste deel PvdA'ers die dik verdienen.

En dan is er ook nog het groeiend simplisme. We hebben het allemaal druk en hebben geen tijd om na te denken en te luisteren. Dus als het snel kan, effe doen.

Erger dan erg is de winst van Sarkozy, Berlusconi en Wilders! Allemaal kleine mannetjes die zich gedragen als mannetjesputters. Ik kan er niet genoeg voor waarschuwen.

Gelukkig zijn er nog Neelie en Angela.

Fanny Kiezenberg said...

Hoi Nel en Gerrit,Allereerst:Ik ben voor stemplicht! Als er verplicht was gestemd, zou er een heel ander geluid te horen zijn geweest, omdat er dan een juister en evenwichtiger beeld zou zijn ontstaan.

Om op de vraag van Gerrit te komen denk ik dat wij met zijn allen moeten zorgen dat het onderwijs weer beter wordt. Ik denk dat veel mensen te weinig geschiedenis hebben gehad (of zich er misschien ook niet in willen verdiepen) om dit soort mensen als Wilders goed te kunnen beoordelen. Een aantal mensen beseft het gevaar van de populisten en degenen die vanuit negativisme reageren zonder met behoorlijke en mensvriendelijke oplossingen te komen. Dus zorg vooral op alle middelbare scholen voor een gedegen onderwijs waarin verbanden worden gelegd tussen oorzaak en gevolg.

Verder maakt een crisis meestal gevoelens wakker over de 'anderen' die de schuld zijn.

Dat zijn meestal de minderheden, wie het ook zijn. Zie de geschiedenis en het heden (Joden, zigeuners, homo's, Koerden, Armeniƫrs, Indianen).

Mensen zijn de laatste jaren steeds narcistischer geworden, waardoor ze meer met zichzelf bezig zijn dan met de ander of het totaal.

Ik voel me fijn in Nederland en evengoed voel ik me een goede Europeaan. De basis moet zijn dat je het samen doet (je kunt het niet alleen) ook in moeilijke tijden, en niet dat je klaagt dat je tekort komt en

vervolgens de schuld aan een ander geven.

Inderdaad Nel, Neelie moet blijven!