Monday, December 07, 2009

Mijn verwarrende wereld

Het is een bekend gegeven, hoe meer je leest over de wereld hoe minder je begrijpt. Dat is ook een troost, want misschien ligt het dus niet alleen aan mij. Een rijtje raadsels:

VVD vrouwen. Sinds Neelie Eurocommissaris is, ben ik een van de vele fans van haar. Neelie is stijl in de leer, werkt hard, weet waar ze over praat en als ze haar mond opendoet, begrijp ik ook nog eens waar ze het over heeft. Toen ik las dat Elisabeth Post, waarnemend commissaris van de koningin is geworden in Noord-Holland, dacht ik "dat is goed" en verbaasde me opnieuw over mezelf. Want Elsabeth is ook van de VVD. Ik heb Elisabeth leren kennen toen ik in Hilversum werkte. Elisabeth was het beste gemeenteraadslid dat er was in Hilversum. Elisabeth was streng in de leer, werkte hard, wist waar ze het over had, en als ze het niet wist, vroeg ze het. En Elisabeth heeft net als Neelie een fiere presentatie. Wie doet me wat! Omdat al het goede in drieën is, moest ik op zoek naar de derde goede VVD vrouw. Gelukkig kon ik die niet direct vinden, want Letitia Griffith, wethouder Economische Zaken in Amsterdam en nu lid van de Tweede Kamer, vind ik niet stevig genoeg; Erica Terpstra of Annemarie Jorritsma, doen me te veel aan vrouwelijke PvdA bestuurders denken. Ik weet wel een derde, maar die is al jaren dood. Dus zijn Neelie en Elisabeth toevallige bevliegingen en hoef ik mijn politieke idealen niet te wantrouwen.

De OV chipkaart Vorige week gingen we naar de Kunsthal in Rotterdam voor de Hoppertentoonstelling, die overigens veel meer dan alleen Hopper bleek te zijn. Wij hadden gehoord dat je alleen met OV ChipKnip mag reizen in het Rotterdams Openbaar Vervoer en vroegen ons af hoe we aan zo'n modern ding konden komen. Internet afgezocht waar wel stond dat je moest aanvragen en activeren en opladen, maar niet waar je dat zou kunnen doen. Ik werd er zelfs een beetje nerveus van en hoopte dat we zouden kunnen lopen. Het bleek allemaal heel eenvoudig. Een aardige Rotterdamse RET beambte gaf ons een aangevraagde, geactiveerde en opgeladen OV Chipkaart. Toen bleek dat je in de Rotterdamse tram gewoon nog met een strippenkaart kunt betalen.

Uruzgan Alle buitenlandse missies vind ik eigenlijk westerse arrogantie. "Wegwezen dus uit Afghanistan" dacht ik tot vorige week Obama liet weten dat hij nog 30000 jongens gaat sturen om eerst op- en daarna af te bouwen. Wat moest ik nou met die boodschap van de door mij bewonderde Obama. Zijn boodschap klonk helder, bood een uitweg uit de impasse van plotseling vertrek en in de steek laten. Het leek of hij erover nagedacht had. En nu weet ik het niet meer. Maar ik neig tot meedoen.

Hoop Vandaag begint de klimaattop in Kopenhagen. De wereldleiders, inclusief onze Balkenende, gaan samen afspraken maken over de redding van de aarde. Althans, dat zouden ze moeten doen. Maar vorige week stonden er berichten van wetenschappers in de media, dat ze dat beter niet kunnen doen. De een vond dat de afspraken niet meer kunnen worden dan een slap aftreksel van wat zou moeten en de ander vond dat de aarde zichzelf wel kan redden. Was ik net van plan om een zuinige auto te kopen en zonnepanelen op het dak te zetten. Wat moet ik nu?

Gelukkig is het maandag geworden en begint er een nieuwe week met nieuwe kansen.

4 comments:

Maarten Hoelscher said...

Hoi Nel,

Met jou deel ik in ieder geval de bewondering voor Neelie Kroes. Maar wat je nou tegen vrouwelijke PvdA bestuurders hebt, begrijp ik niet. Net als bij andere partijen zitten daar hele goede en ook minder goede tussen. Hetzelfde geldt overigens voor mannen...

Groet,
Maarten

hoogmoed said...

Noem mij een Neelie in de Pvda?

thamar4848 said...

Doorzien en overzien vind ik maar duivels lastig. In Obama WIL ik blijven geloven. Ik laat mij zowel graag meenemen door zijn stem (zo muzikaal) als door zijn bevlogen en oprecht klinkende woorden. Je moet toch érgens in geloven.
De klimaattop? De eerste dag al op scherp. En wie heeft gelijk? Wie kun je geloven, op wie vertrouwen? De Chinezen zeggen dat de EU landen per inwoner 2x zo veel aan luchtvervuiling bijdragen als China, en de V.S. zelfs 3x zo veel. En nu moeten zíj "inbinden" en hun oude industriegebieden aanpassen? Wat zij doen is windmolens neerzetten in het lege Mongolië.
Het klinkt best goed. Of zie ik verkeerd, of zie ik het niet? Misschien weet ik het beter, begrijp ik meer als ik goed geslapen heb? Maar goed slapen met zo'n berg CHAOS in mijn hoofd...
Weet je wat ík doe? Ik ga weg, ik ga morgen naar mijn zus, die woont ver weg...

Maarten Hoelscher said...

Ik vind persoonlijk Guusje ter Horst erg goed en mijn favoriet is nog steeds Ien Dales. Maar ook Jetta Kleinsma en Jeltje van Nieuwenhoven zijn nu prima bestuurders. Heel anders dan Kroes maar die opereert ook in een andere omgeving. Als staatssecretaris en minister in Nederland was zij ook niet echt succesvol...

Gr
Maarten