Friday, May 28, 2010

Kunstgrabbelton in Huizen

Deze week is het Kunstweek in Huizen. Bedoeling is Huizen toeristisch op de kaart te zetten met een winterweek, een voorjaarsweek en een najaarsweek. De Stichting Marketing Huizen promoot. Ik denk althans dat het zo bedoeld is. Gisteren begon het met een concert van pianiste Ani Avramova en het harmonieorkest Prinses Irene in de Oude Kerk. Een prachtig concert door een fantastische pianiste met een goed ondersteunend harmonie-orkest. Het zou storm moeten lopen! Dit is immers het neusje van de zalm. Maar in de sfeervolle Oude Kerk zaten een handje vol mensen, die overigens ten volle genoten. De wegblijvers krijgen overigens woensdagavond een nieuwe kans, als Ani Avramova een Chopin recital geeft in de bibliotheek.

Waar waren al die mensen? Liepen die nog boodschappen te doen in het dorp. Waren ze bij het Brugfeest van Jan Schra en Maja Boot, waar zo'n ander groot talent uit Huizen zou optreden, dochter Janne Schra? Wisten ze het niet, of willen ze niet?

Ondanks de tweepagina grote advertentie in de Huizer Courant, de foldertjes en aanplakbiljetten hoor ik veel mensen die het geheel is ontgaan dat er feestweek is. Of die uit de hoeveelheid aan activiteiten, de krenten uit de pap niet kunnen halen. Er is altijd wel iets in het dorp, zeggen ze, en zelden iets bijzonders. Dus als er iets bijzonders is, schreeuw het van de daken en laat het niet verzanden in de grabbelton. Uitlichten, zouden theatermakers zeggen!

Of geldt in Huizen ook dat het gevaarlijk is je kop boven het maaiveld te steken. Ik ga in ieder geval woensdag weer genieten.

3 comments:

hoogmoed said...

Hoi Nel,

bedankt voor je prikkelende tekst op je blogspot "Het zou storm moeten lopen! Dit is immers het neusje van de zalm. Maar in de sfeervolle Oude Kerk zaten een handje vol mensen, die overigens ten volle genoten".

Zag vandaag ook dat een deel van je tekst is overgenomen in artikel van De Huizer Courant.

Toevallig vandaag ook even gezellig bijgepraat op de drukkerij met Gerrit Bout want er is geneog om over te praten m.b.t. dit eerste 10-daagse festival.

Ik schrijf je vanavond nog laat omdat ik een kantekening wil maken n.a.v. 'handje vol mensen'.

Mijn vastgelegde prognose voor dit unieke concert bedroeg 250 personen en heb dit aantal gehaald.
Handje vol begrijp ik wel omdat beneden de kerk vrij leeg leek en je wellicht niet naar de galerij boven heb gekeken, maar dit komt mede doordat deze prachtige 'concertzaal', zeker voor kunst & cultuur via mij in de toekomst vaker te gebruiken, over 1300 zitplaatsen beschikt!
Als dit concert bij wijze van spreken in de Graaf Wichman was gehouden dan was de zaal meer dan uitverkocht geweest. Het is maar hoe je het bekijkt.

Wellicht kan je de uitdrukkking 'handje vol' iets toelichten want helaas is deze uitdrukking via jou blogspot letterlijk overgenomen.
Via internet blijven dit soort uitdrukkingen veelal hardnekkig voortleven.

Met meest hartelijke groet en totziens,

Frans Bianchi

hoogmoed said...

Dit hierboven klopt natuurlijk niet. frans b. schreef me een email bericht naar aanleiding van mijn tekst in de huizer courant. beter eerst mijn weblog lezen, frans!

ik schreef hem en joyce bout trouwens terug.

Joyce van der Hoef said...

Dag Nel, dag Frans,

Tjonge, dat had ik nou ook weer niet kunnen vermoeden, dat jullie nog een mailwisseling zouden krijgen n.a.v. de Huizer Courant. Ik kwam toevallig op Nel haar website omdat ik iets zocht over de Kunst- en Cultuurweek. En ik vond het zo mooi dat Nel het verhaal van Frans bevestigde dat het zo'n prachtig concert was geweest van Ani. Vandaar dat ik het heb geciteerd. En ook dat het jammer was dat er niet meer mensen waren. Op de foto's die onze fotograaf Anneke Janssen maakte, is dat ook duidelijk te zien. Niet wetende, dat de galerij dus wel gevuld was. Gelukkig.
Omdat Nel sprak over een "handjevol bezoekers" en ik van Frans had gehoord dat hij er zo'n 225 tot 250 had geteld, heb ik beiden maar in de krant gezet. Om het evenwicht een beetje te bewaren. Ik hoop niet dat ik iemand heel erg in verlegenheid heb gebracht met m'n citaten, want dat was niet de bedoeling. Wel, om mensen aan te sporen toch vooral deze week nog te genieten van het festival.

Fijn weekend en hartelijke groet,
Joyce