Tuesday, October 24, 2006

Armoede in Nederland

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft een nieuwe armoedegrens ontwikkeld en nu is een grote groep Nederlanders ineens niet meer arm. Je gelooft je ogen niet. Met de meest gebruikte definitie van armoede, zijn 6,4 van de honderd Nederlanders arm. Met de nieuwe grens van het CPB zijn nog maar 3,6 van de honderd Nederlanders arm. Zo los je achter het bureau de armoede in Nederland snel op. Ging het in de dagelijkse praktijk ook maar zo gemakkelijk.

Vorige week hebben wij van de Voedselbank Gooi en Omstreken gesprekken gevoerd met hulpverleners en die waarschuwen juist dat onder mensen met alleen AOW en met mensen met kinderen in de bijstand de armoede juist toeneemt. En dat zijn niet allemaal mensen met schulden, maar ook mensen die op allerlei droefmakende manieren de einden aan elkaar proberen te knopen. Als oorzaken noemen zij de steeds maar stijgende energierekening, de zorgtoeslag, schoolkosten, maar ook de prijsstijgingen.

Misschien moet het SCP het bepalen van de armoedegrens maar aan anderen overlaten. Niet alles is immers van achter het bureau te regelen.

No comments: