Friday, July 06, 2007

Huizen is de grote verliezer!

Gedeputeerde Staten van Noord Holland hebben een besluit genomen over de bestuurlijke organisatie van 't Gooi in de toekomst. Aan de westzijde van 't Gooi komt er een nieuwe grote gemeente bestaande uit Bussum, Naarden, Muiden en Weesp. Hilversum blijft bestaan zoals het nu is, dus inclusief de Hilversumse Meent, die Bussum zo graag had willen hebben. Blaricum en Laren mogen zelfstandig blijven en de voorgenomen samenwerking van deze twee gemeenten met Eemnes wordt gesteund. En Huizen? Huizen mag ook zelfstandig blijven, maar moet wel het Huizerhoogt afstaan aan Blaricum. Gedeputeerde Staten is doof geweest voor de wens om de Bijvanck en de Blaricummermeent bij Huizen te voegen.

Het is vreemd dat Gedeputeerde Staten er niet voor hebben gekozen om ook aan de oostzijde van 't Gooi een sterke, grote gemeente te maken met Huizen, Blaricum en Laren, zoals dat wel aan de westzijde gebeurt. Met dit besluit blijft 't Gooi een lappendeken, moeten drie kleine gemeenten straks tegen twee grote opboksen, blijft de bestuurlijke chaos in Blaricum bestaan, en komt de oplossing van regionale vraagstukken als milieu, vervoer en economie niet dichterbij.
Dit moeten Gedeputeerde Staten toch ook hebben bedacht. Waarom dan dit besluit? Dat blijft natuurlijk gissen. Overwegingen als draagvlak en bestuurskracht worden genoemd, maar je kunt toch onmogelijk volhouden dat er in Blaricum voldoende bestuurskracht is om op eigen benen te blijven staan. Het lijkt erop dat er andere overwegingen een veel grotere rol hebben gespeeld, zoals het gebruikelijk is in de politiek. Vinden Gedeputeerde Staten Huizen niet krachtig genoeg om een bindende rol aan de oostflank te vervullen? Hebben G.S. geen partij willen kiezen in het geruzie tussen Huizen en Blaricum? Of wachten G.S. op het voortschrijdend inzicht bij de politici in die gemeenten?

3 comments:

Anonymous said...

Inmiddels heeft het gemeentebestuur van Huizen gereageerd op de voorstellen van GS bij monde van burgemeester Van Gils:

Commentaar burgemeester van Gils
Burgemeester van Gils noemt het besluit van de Provincie onevenwichtig en een "straf voor goed gedrag". Het besluit is o.a. onevenwichtig door de tegengestelde afwegingen die GS maken (wel Bussum vanwege schaalvoordelen tot een fusie dwingen met 3 andere gemeenten, maar Blaricum geheel zelfstandig laten, de meest onlogische grens van het Gooi in stand laten, maar het Huizerhoogt wel bij Blaricum voegen ). Hij maakt graag gebruik van het voorstel, om onder regie van de Provincie nadere gesprekken te voeren met Naarden en Blaricum/Laren over de voorstellen.

In de herindelingdiscussie heeft Huizen ingezet op behoud van zelfstandigheid, met enkele ingrijpende grenswijzigingen met Naarden en vooral Blaricum. Als het aan Huizen ligt, wordt de onlogische grens in de Bijvanck opgeheven, waardoor dit deel van Blaricum bij Huizen gevoegd gaat worden. Ook de Blaricummermeent behoort logischerwijs tot Huizen, vindt het gemeentebestuur. Burgemeester Frans-Willem van Gils heeft voordat het college van GS een besluit nam, een warm pleidooi hiervoor bij Gedeputeerde Staten gehouden. Immers, veel Blaricummers uit de Bijvanck maken gebruik van de voorzieningen in Huizen. Velen winkelen hier en maken gebruik van onze sport- en culturele voorzieningen. Ons voorzieningenniveau is gebaseerd op 50.000 inwoners, de inwoners van de Blaricummer Bijvanck dus meegerekend.

Provinciale Staten hebben eind 2007/begin 2008 het laatste woord: PS moeten het herindelingsadvies aan de minster vaststellen.

Anonymous said...

Huizen wordt niet gestraft voor goed gedrag, maar voor kortzichtig gedrag. want b en w hebben zich geen moment afgevraagd hoe levensvatbaar blaricum is, als blaricum de bijvanck en de blaricummermeent zou moeten afstaan. door nu het huizerhoogt aan blaricum te gunnen, krijgt die gemeente in ieder geval wat meer omvang.

Anonymous said...

De reactie is enigszins ingekort!

Nel,
Op je weblog las ik je stukje over de herindeling. De opstelling van de Huizer politiek vind ik namelijk nogal hypocriet. Vorig jaar januari was er in de commissie abez (zie de notulen) een meerderheid vóór een zelfstandig Huizen en instemming met het ahri-traject. Dit op basis van het bestuurskrachtonderzoek waar Huizen sterk uit naar voren kwam. Maar de wens voor zelfstandigheid zal - zo is mijn inschatting - ook ingegeven zijn door de wens de riante reservepositie van Huizen niet naar Blaricum te hoeven overhevelen. Stel je voor!
Het ahri-traject maakt overigens grenscorrecties mogelijk, maar niet groter dan 10% van het grondgebied. Hier wringt het. Als de gemeente Huizen dan de Bijvanck (en Blaricummermeent) opeist, betekent dit een halvering van Blaricum. Nog afgezien van de rampzalige financiele gevolgen voor Blaricum, voorziet de ahri-procedure dus niet in een dergelijke omvangrijke grenscorrectie. Wat Huizen eist (en door Bert Rebel een paar keer in de Huizer Courant en met VVD en PvdA ook is bepleit in een brief aan de kandidaat-gedeputeerden van de drie partijen) kan dus helemaal niet.
Wie de Bijvanck-problematiek wil oplossen (maar we moeten het probleem ook niet overdrijven), kan dat in de arhi-procedure alleen door samenvoeging van gemeenten. Helaas ligt dat wettenlijk zo vast (ook al verkondigt Bert Rebel dat waar een bestuurlijke wil is, ook wel een weg is). GS is gebonden aan de (arhi)wet! Dat is het motief achter het laatste voorstel van GS.
Daarnaast hebben de BEL-gemeenten aangegeven intensiever te willen samenwerken en willen GS dit initiatief een kans geven. ALs het mislukt, ontstaat een nieuwe situatie.
GroenLinks heeft vanaf januari 2006 altijd de positie ingenomen: hou álle opties open en redeneer vanuit de problemen die moeten worden opgelost. Huizen verkeert door haar sterkte (ze kan zelfstandig voortbestaan) in een uitstekende uitgangspositie: ze moet die positie benutten als katalysator voor de oplossing van een aantal gezamenlijke problemen, en vooral de kleinere buurgemeenten niet tegen zich in het harnas jagen door allerlei territoriale claims. Kortom, Huizen moest zich volgens GroenLinks open opstellen en in het gewest een hele actieve rol gaan spelen.
Huizen lijkt nu te krijgen, waar de meerderheid van de raad in begin om vroeg: ze behoudt haar zelfstandigheid.
Het college heeft het afgelopen jaar (met steun van de raad) niets ondernomen, maar schreeuwt nu moord en brand omdat met de Huizer belangen geen rekening is gehouden: "Een straf voor ons goede gedrag".
Welk gedrag? - zo vraag ik me af. Ik ben benieuwd naar de uitleg van het college.
Wat me opvalt nu ik weer terug ben van vakantie en ik de kranten nalees: behalve de collegereactie, is er geen aandacht voor geweest.