Sunday, February 21, 2010

geheim

Ineens hebben we een nieuwe burgemeester in dit dorp. Een tijdje geleden zei Carel Bikkers, vice voorzitter van de raad, voorman van de VVD en onderkoning van Huizen (volgens Victor de Koninck) nog dat het niet nodig was, dat het teveel zou kosten en dat de luitjes op het gemeentehuis het zelf wel kunnen. Maar partijgenoot van Carel B. Elisabeth Post, die tijdelijk commissaris van de koningin is van Noord Holland wilde het anders. Huizen kan niet zonder burgemeester, vond zij kennelijk en toen zij een partijgenoot voorstelde, ging Carel B. ook om. VVD'ers onder elkaar? Het lijkt er op, want zowel CDA'er Jaap van As als PvdA voorman Maarten Hoelscher wisten van niets.

Deze week stelde de Huizer Courant de nieuwe burgemeester voor. Leuk verhaal, vooral als we lezen dat hij wel houdt van het werpen van een steen in de vijver. Als die steen maar niet als een boemerang terug slaat. Ik ben benieuwd of vanaf volgende week de krant weer vol zal staan met vragen over de kosten. Laten we zeggen dat na de verkiezingen van 3 maart a.s. gezocht gaat worden naar een nieuwe echte burgemeester en dat die zoektocht een maand of zes zal duren dan betekent dit toch weer een kostenpost van ca. 10 maanden een burgemeester salaris. Er zijn mensen in dit dorp die beter kunnen rekenen dan ik.

Ik neem aan dat raadsleden Carel B. nog wel gaan vragen naar de achtergronden van zijn draai en dat wij daar als meebetalende burgers nog wel iets over horen. Niet alles kunnen ze geheim houden op het gemeentehuis, legde Professor Elzinga uit in diezelfde Huizer Courant.

6 comments:

Pieter Hogenbirk said...

Jaap en Joopie maar weer laten collecteren voor het Fons Fonds!

Als'ie er door komt zet ik je naam erbij Nel...goed?

hoogmoed said...

natuurlijk goed pieter!

Maarten Hoelscher said...

Beste Nel,

Als fractievoorzitter ben ik vanaf het begin bij het verhaal betrokken geweest. Ik begrijp daarom je opmerking dat ik van niets wist niet.

Ik was voor de komst van een waarnemend burgmeester.Had het liefst Verdier als waarnemer gehad maar dit druiste in (?) tegen het beleid van de provincie.

Carel is als fractievoorzitter van de grootste fractie in Huizen natuurlijk invloedrijk maar we moeten het niet overdrijven. Alle fractievoorzitters waren bij de keuze voor Hertog betrokken en wij hadden de mogelijkheid ervoor te kizen hem niet te laten benoemen. Ik ben er echter van overtuigd dat Hertog een prima "vangst" voor Huizen is met veel ervaring in het openbaar bestuur. Aan deze procedure is niets geheims maar Carel moet zelf zijn draai maar verklaren.

En inderdaad, na 3 maart start de selctieprocedure voor een nieuwe burgemeester. Van welke partij deze komt is niet zo interessant, de beste vrouw (of man) wordt wat mij betreft voorgedragen. Dat gaat echter wel even duren, vandaar de komst van Fons Hertog.

Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel.

Groet,
Maarten

hoogmoed said...

maarten: ik heb je verward met een ander! jaap van as en een ander "gewoon" raadslid werden genoemd in de huizer courant. zal voortaan beter opletten.

wat ik bedoel met "geheim" is dat hertog voor het gewone volk uit de lucht is komen vallen. en ik wees op de overigens slordige uitleg van de reactie van Prof Elzinga over de geheimen van het raadhuis.

ik weet niet of Hertog een prima vangst is. daar hoef ik me gelukkig ook niet mee te bemoeien. ik ben stiekem natuurlijk wel benieuwd naar het profiel voor de nieuwe dat jullie voor ogen hebben.

Maarten Hoelscher said...

Ik ben ook heel gewoon hoor! En het profiel zal toch wel in het openbaar vastgesteld worden (dat weet ik eigenlijk niet!)?

Gerrit said...

Dat profiel wordt in het openbaar vastgesteld!
En iedere politicus die beweert dat de beste kandidaat het moet worden en de kleur er niet toe doet, die is naief of belazert de kluit. Ik geef toe: ik was vier jaar geleden naïef. Politiek gaat om macht.

Groet, Gerrit Pas