Friday, February 10, 2012

Het Huizer Melkmeisje, gerommel met het gemeentewapen


Het Melkmeisje is sinds 1816 het gemeentewapen van Huizen, het dorp waar ik woon. Zij draagt een juk met twee melkemmers. Voor 1815 was het wapen van Huizen in gebruik als dorpszegel met als afbeelding een melkmeisje. Op de zegel stond: "Zegel van het dorp Huizen". Bij beschikking van de Hoge Raad van Adel van 26 juni 1816 werd het oorspronkelijke dorpswapen erkend. Het wapen werd daarbij omschreven als: "zijnde van keel, waarop een melkvrouw van goud".  Zou je er niet trots op zijn?Het gemeentewapen verwijst naar het agrarisch verleden van Huizen. Tot de opkomst van de visserij rond 1800 waren de landbouw en veeteelt de belangrijkste bronnen van bestaan van de Huizer bevolking. Aan de enigszins gebogen houding van het melkmeisje kun je zien dat het niet altijd even gemakkelijk was.

Tot zover niets aan de hand. Maar sinds enige tijd zijn ze op het gemeentehuis het hoofd kwijt. Men vindt het gemeentewapen van rood en goud gedateerd. Het past niet meer bij het moderne Huizen. Het melkmeisje moet een nieuwe uitstraling krijgen die bij het tegenwoordige Huizen past, luidt het. Huizen moet toeristen trekken. Huizen is niet alleen haven of dorp, Huizen is Haven en Dorp. De bedrijvigheid aan de haven kreeg van de ter ziele gegane Stichting Marketing Huizen met goedvinden van de gemeente een logo met wimpels en botterzeilen. Het Oude Dorp moest nu ook wat. En men liet het oog vallen op het argeloze Melkmeisje. De eerste proeve van modernisering kregen we met het nieuwe logo van het gemeentehuis. Het deed het ergste vrezen. Een modern, kwiek, elegant, melkmeisje in de kleuren van de botterzeilen en wimpels. Niets herinnert meer aan het agrarisch verleden. De kleuren verwijzen naar het water en op pumps en met korte kokerrok kun je geen melk halen.
Het leed was nog te overzien geweest, als het daar bij gebleven was. Maar de gemeentemensen zijn  op hol geslagen. In de Huizer Courant van gisteren lezen we dat er op het Oude Raadhuisplein een beeld moet komen van weer een ander melkmeisje. De twee ontwerpen die door de Kunstcommissie zijn uitgekozen staan te bezichtigen in het Gemeentehuis. Schrik niet, want ze lijken nu helemaal niet meer op melk, kaas en eieren. Je vraagt je af welke opdracht de kunstcommissie heeft gegeven aan de kunstenaars. We mogen stemmen, maar alleen een massaal NEE kan helpen. Niet doen. Niet deze twee detonerende vrouwenfiguren. Het Melkmeisje laten zoals het is in keelrood en goudgeel als gemeentewapen en opnieuw beginnen. Er is genoeg wat het oude dorp symboliseert. 5 comments:

Pieter Hogenbirk said...
This comment has been removed by the author.
Pieter Hogenbirk said...

Tja.
Weet je nog... ooit wilden we het kunstklimaat in Huizen een paar treden hoger tillen, daar zijn leuke dingen uitgekomen, kunstcafe, kunstpicknick,kunstprijzen, goede inventarisatie van wie wat en waar doet en de liefhebbers daar van enz. enz. we wisten dat het moeizaam zou gaan, een paar treetjes omhoog dan weer een paar omlaag. Nu een aantal kunstcommissies verder heb ik het idee dat we weer onder aan de ladder staan.
Zucht.
Misschien moeten we toch maar weer met een stel om de tafel gaan zitten en kijken hoe we de boel weer op kunnen peppen.
Ik ga er eens over nade

Pieter Hogenbirk said...

Nadenken! moet dat zijn op het eind van de tekst.

hoogmoed said...

Pieter, blij met je bericht! Denk soms dat ik de enige ben die het ziet. Stom natuurlijk, maar dat heb je ervan nu het kunstcafé geen ontmoetingsplek meer is.

Pieter Hogenbirk said...

Ja, maar ach die dingen gaan natuurlijk altijd op en neer en zo'n ontmoetingsplek / broeinest gaat echt wel weer komen, ik geloof wel in de jonge creatieven en aankomende kunstenaars maar wat veel lastiger is: de gemeente naar een professioneel niveau tillen, hoe pakken we dat aan? IK weet het niet.
Neem nou die website waarvan ik vanaf het begin gehamerd heb dat het een verlengstuk moest zijn van het kunstcafe waar kunstenaars en kunstliefhebber hun ideetjes en werk konden delen, en bediscussiëren op een open forum. Maar het is helaas de Frans Bianchi website geworden, volledig afgesloten en daar heb ik hem al wat keren op aangesproken maar kom er niet doorheen.
Is van gemeente geld gemaakt he, die site.