Monday, May 28, 2012

DE Haven van 't Gooi

Huizen, het dorp waar ik woon, ligt aan het water van het Gooimeer, een van de randmeren die zijn ontstaan na de aanleg van de polders in het IJsselmeer. Die randmeren bieden een rijke kans voor waterrecreatie. Bijna alle besturen van de dorpen en stadjes aan die randmeren hebben dat begrepen. Kijk naar Bunschoten-Spakenburg, waar aan het water een recreatiepark ligt waar je lekker kunt zonnen en zwemmen. Een eindje verderop vlakbij de Nijkerkse brugg en sluis heeft de provincie een natuurgebied ontwikkelt, waar je fijn fietsend en wandelend vogels kunt spotten.

In mijn dorp heeft het bestuur de kansen ook gezien. De havens moesten worden opgeknapt en uitgebreid, er moest een parkeerterrein komen voor alle bootliefhebbers en in samenwerking met ondernemers zou een Nautisch Havenkwartier worden ontwikkeld, dat deed denken aan alle historische stadjes aan de westzijde van het IJsselmeer. De plannen zouden leiden tot de komst van horden toeristen.

Nu het eenmaal zo ver is, moeten we met verdriet constateren dat het nog niet is geworden wat we ervan hadden gehoopt. In het Nautisch Havenkwartier is weliswaar een hotel gerealiseerd met meer dan tachtig kamers, een wijnbar, shoreclub en pannenkoekenhuis, maar op de terrassen heb je zicht op de auto's op het parkeerterrein en op de grote zandoverslag. Boten, toch een kenmerk van een haven en een nautisch kwartier, zijn er niet en zullen er ook niet aanleggen.

Hoe kan dat nou? Hoe moet Huizen DE haven van 't Gooi worden? Partyschepen mogen hier niet komen en in De Botterwerf mag niet gefeest worden. De hoge heren en dames komen er niet uit en gaan hun meningsverschillen aan de rechter voorleggen. Alle goede bedoelingen ten spijt dreigt De Haven van 't Gooi in illusies te sterven. Krijgt de gemeente misschien eindelijk de tijd om iets te doen aan het algprobleem, dat het zwemmen bij mooi weer onmogelijk maakt.

1 comment:

spuitelf said...

Lang Leven de Eemlijn.
3 keer per week van Amersfoort naar Huizen en terug.