Monday, August 27, 2012

Mijn Stemwijzer

Over drie weken gaan we naar de stembus. Ik ook. Sinds ik niet meer automatisch stem op de partij van mijn moeder is het een hele heisa om een verstandige keus te maken. Gelukkig zijn er hulpmiddelen zoals het Kieskompas en de Stemwijzer. Die vertellen me keer op keer dat ik links moet stemmen. Dat wist ik zelf ook al, dus daar heb ik niet zoveel aan. Ik wil weten welk links! Daartoe heb ik zelf drie belangrijke bepalende onderwerpen gekozen die mijn keus gaan bepalen. Dat zijn zorg, europa en duurzaamheid. De volgorde is willekeurig. Ga er maar aan staan.

De bangmakerij over het uiteenvallen van Europa zegt me niks, omdat ik het probleem niet begrijp. Zolang politici mij niet kunnen uitleggen, waarom we ondanks de fianciele rommel in Europa toch voor de euro moeten zijn, stem ik tegen. Dus SP.

Voor een duurzame wereld moet ik nu juist weer niet bij de SP zijn. Daar scoren GroenLinks en de PvdA het best. Ik wil geen verhoging naar 130 km. Ik vind dat gebruik van fiets en openbaar vervoer beloond moeten worden.

Voor een goede en betaalbare zorg moet ik nu juist weer niet bij GroenLinks zijn. Die willen het Eigen Risico en de Eigen bijdrage flink verhogen. Weliswaar wordt dat weer gecompenseerd voor de sociale minima, maar het loslaten van het gelijkheidsbeginsel vind ik gevaarlijk.

Wat me over de streep heeft geholpen is het voorstel van Jetta Kleinsma om 10.000 wijkverpleegkundigen aan te stellen, die de zorg voor mensen thuis regelen. Jetta bewijst dat ze oren en ogen in de samenleving goed de kost geeft. Het idee van Buurtzorg is een groot succes gebleken. Jetta vond ik toch al een kanjer. Nu ze me het kiezen heeft vergemakkelijkt, groeit mijn bewondering. Mijn moeder zal blij met me zijn.

Buurtzorg formule:

No comments: