Friday, April 12, 2013

Geweld tegen homo's in Frankrijk

In Frankrijk wordt hevig gedebatteerd over de openstelling van het huwelijk voor homo's. Tegelijkertijd neemt het geweld tegen homo's toe! Volgens  de openlijk homoseksuele burgemeester van Parijs Bertrand DelanoĆ« is er een duidelijk verband tussen het een en het ander. De discussie over de openstelling van het huwelijk heeft volgens hem de latente afkeer tegen homoseksuelen blootgelegd in het conservatieve deel van de Franse samenleving. De Franse organisatie SOS Homophobie heeft laten weten dat er gemiddeld nu zo’n 10 meldingen per dag binnenkomen van geweld tegen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Daarmee is het aantal meldingen de afgelopen tijd fors toegenomen.

We weten al lang dat tolerantie voor andersdenkenden en -levenden flinterdun is in onze beschaafde samenleving. Zolang wij, homo's, binnen onze eigen groep blijven aan de randen van de samenleving, worden we gedoogd. De zogenaamde ruimdenkenden sluiten ons in hun hart om er politiek een slaatje uit te slaan. Maar als we zichtbaar en hoorbaar opkomen voor onze rechten, gaat de beerput open. Zijn tegenstanders bang? Dat heb ik altijd gedacht. Maar gisteren had Gerdi Verbeet in DWDD een nieuwe theorie. Conservatieven zijn gefrustreerd, dacht zij, omdat zij graag net zo ruim en vrij willen leven als wij, maar niet mogen. Overigens verdedigen zij iets wat wij hen niet af willen nemen. "Laat ze lekker trouwen, kindjes maken en op de bank koekeloeren, als zij dat willen", zei Wilfred de Bruijn in DWDD. Maar laat ons ons eigen leven. Wilfred werd zaterdagnacht mijn zijn vriend in elkaar geslagen.

Overigens las ik dat het anti-semitisme ook weer toeneemt in de beschaafde landen. Heeft het dan misschien ook iets te maken met de uitzichtloosheid van jongeren in deze tijden van economische recessie. Moet al die frustratie een uitlaatklep krijgen? Gezegend zijn we nu het maar niet wil vlotten met Europa.

No comments: