Friday, July 18, 2014

De Stem des Volks

Sinds een paar maanden beweeg ik me in een wonderlijke wereld. Met enige aarzeling heb ik me aan Facebook gewaagd. Jongere vrienden hebben me overgehaald. Uit nieuwsgierigheid heb ik Ja gezegd. Misschien is dat niet helemaal waar, want aan Twitteren zal ik me niet wagen. Daar hoor ik die trawanten ook niet enthousiast over zijn. Twitteren is voor het kippenvolk. De een kakelt en de volgende kakelt na. Het is geloof ik niet de bedoeling dat je tegen twittert. Vervelend vind ik het dat luie twitteraars hun twitterberichten op Facebook zetten. Ik houd niet van dat soort vervuiling.

Na deze maanden is het tijd om te evalueren. Ook al aangezet door het NTR programma Het Filosofisch Kwintet olv Clairy Polak dat het in de eerste aflevering had over de invloed van de nieuwe media op de samenleving. Zoals vaak werd er veel gepraat en weinig geconcludeerd. Daar zijn het ook filosofen voor. Maar dat is andere kost. Hoewel ook weer niet, want dat gebeurt op facebook ook. Veel berichten worden de wereld in gestuurd, die geen enkele betekenis laat staan invloed hebben. Voor veel mensen is het belangrijk om zich iedere dag te laten horen. Maar niet iedereen heeft iedere dag iets interessants te melden, dus hoor ik de laatste dagen veel over vakanties, de hond, de tuin, ziektes, de boodschappen en andere onzin. Die komen niet van echte vrienden, maar van "vrienden" die er trots op zijn dat ze veel vrienden hebben. Vooral politici hebben heel erg veel vrienden. Dat denken ze althans. Ze melden zich aan en vragen om vriend te mogen worden. Voordat je het weet zit je eraan vast en krijg je berichten over waar ze allemaal geweest zijn, maar niet wat ze er hebben gedaan. Het zou hen sieren om bescheiden te zijn, want juist zij hebben weinig te melden. Eigenlijk zou ik wel van die vrienden af willen, maar ik kan niet vinden of dat kan.

Wat dan overblijft zijn de berichten van de echte vrienden. Vrienden die iets laten horen als ze iets te melden hebben waarvan ze denken dat het voor hun echte vrienden belangrijk is om te weten: foto's, dromen, gedichten, passies, denkbeelden. Kunnen die politici nog iets van leren. Maar vermoedelijk is het medium niet snel genoeg. Daarom twitteren ze liever.

1 comment:

Nienke said...

Ja dat kan! En er kan nog veel meer. Ik kom koffie doen en laat je zien hoe ��