Friday, June 06, 2008

Verzameling dom


Ik had het al gehoord in Amerika van bevriende bloggers: in Huizen is een rel ontstaan rond een paar schilderijen met blote tieten. Helaas had niemand me een afbeelding gestuurd van de kunstwerken, zodat ik mijn eigen fantasie moest laten werken. Resultaat: fraaie, maar aanstootgevende en fel realistische tieten. Bij thuiskomst las ik de kranten en zag ik waar het echt om gaat. Onschuldige knipselachtige figuratieve kleurrijke afbeeldingen. Hoe kon het college zich zo laten misleiden??? Heeft het zonder kennis te nemen van de schilderijen het oor laten hangen naar een paar ongetwijfeld brave ambtenaren die zich aan het bloot stoorden.

Kan gebeuren, zou je zeggen, als het college bij nadere beschouwing tot inkeer zou zijn gekomen. Maar dat is kennelijk erg moeilijk in de politiek. Onder leiding van onderkoning Carel Bikkers (VVD) en gevolgd door de paladijnen Rob van Nunspeet (PvdA) en Bert Rebel (CDA) besloten de collegepartijen de schuld voor de opwinding bij de kunstenares te leggen. Die had de publiciteit gezocht en dat had ze niet mogen doen. Foei, foei!! Alsof het hier niet om kneuterige dorpspolitiek gaat.
In de met spoed bijeen geroepen raadsvergadering hielden de verantwoordelijk wethouders Petra van Hartskamp (VVD) en Liesbeth Tijhaar (PvdA) braaf en volgzaam hun mond. Zij lieten de verdediging van het collegebesluit - en voor alle zekerheid: college zijn zij - over aan de heren Bikkers, Rebel en Van Nunspeet. Opnieuw een bewijs dat die heren in het dorp op een weinig overdachte en doorzichtige wijze aan de touwen trekken. Hoe dom kun je zijn?

Dat zoiets kan gebeuren in de christelijke dorpen van de bijbelbelt is erg genoeg, maar dat het gebeurt in het tweeenveertig duizend inwoners tellende Huizen is echt van de gekke. Dat bij het CDA nog niet is doorgedrongen dat kunst een eigen betekenis en een eigen dynamiek kent, die niet in regels is te vangen, is jammer. Maar dat PvdA en VVD zo hun oren laten hangen is ronduit laf!

Wordt het geen tijd voor een boycot van het exposeren in de openbare ruimte van het Gemeentehuis van Huizen, totdat het college en de collegefracties met excuses en berouw zijn gekomen? Kennelijk biedt zakenman Hans van der Hulst in de Graaf Wichman voorlopig een aantrekkelijk alternatief.
Wat een vertoning! Ga u schamen!

9 comments:

Barbara Houwers said...

Hoi Nel, een discussie is altijd goed: hieronder mijn punten.
Ik stuur ze ook apart op naar de wethouder.

ONZUIVERE DISCUSSIE
1.Ik vind het jammer dat de discussies over artistieke vrijheid, religieuze opvattingen en de onterechte opvatting dat een gemeentehuis een echte expositieruimte is , zich met elkaar vermengen.

HET VAK
2. Tentoonstellingen worden samengesteld door een professional, of in het gunstigste geval : een curator.
In dat geval wordt er niet gerommeld met de expositie en zal een vakman/vrouw achter het werk en voor de kunstenaar staan.
Hier niet van toepassing : je kan van een gemeentehuis niet vragen op dit niveau met kunst bezig te zijn, want daar hebben ze wel wat anders te doen.

KUNST OP DE WERKPLEK
3. Ik ben een groot liefhebber, pleitbezorger en ( bescheiden ) leverancier van kunst op de werkplek.
en dan praten we over een situatie OP MAAT, rekening houdend met , en met respect voor, de functies ter plekke.
De betreffende situatie op het gemeente huis is een werkplek, met een aantrekkelijke openheid.
De ruimte voor kunst is van een ondergeschikt karakter : de presentatie , de routing en het enkel aanwezig zijn van ''hangplekken''
zijn aardig maar niet om nu echt de carriere van de kunstenaar van af te laten hangen. Wat voor soort kunst er ook hangt.

KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE
4. Kunst in de openbare ruimte dient wat mij betreft ingevuld te worden door professionele kunst- commissies, welke serieus dienen te worden genomen. Kunst in de openbare ruimte is in gemeenten van pakweg onder de 70.000 inwoners een woord dat ze niet kennen.
In vrijwel alle gemeentehuizen in het landelijke gebied zie je gebrek aan visie , gebrek aan ruimte en geld , en het niet weten waar de expertise vandaan te halen.

KUNSTWERELD
5.Al jaren is een enorme ontwikkeling aan de gang : er moet overal geexposeerd worden , professional, beginnner, zondagsschilder door elkaar .
Een muur met een railsje vol werk is al gauw een expositie !!
Ik vind het in toenemende mate betreurenswaardig dat de amateur en vrije-tijds sector Nederland dierbaarder is dan het stimuleren van , en investeren in de eigen echte professionals.

GEBREK AAN RUIMTE
6.Serieuze non-profit podia voor eigentijdse kunstexposities zijn er naar mijn weten niet in het Gooi ( met als uitzondering een kleine galerie in Hilversum en de verdieping in het Huizer museum, waarvoor hulde ) .
Dus krijg je allerlei varianten aan "hangplekken" en een soort wildgroei in een kritiekloze "kunstwereld", die geen kunstwereld is.


hartelijke groet, Barbara

Gerrit Pas said...

Het standpunt dat ik tijdens het interpellatiedebat in de gemeenteraad op 28 mei heb ingenomen, is te vinden op:
www.groenlinks.nl/lokaal/huizen

Gerrit Pas
fractievoorzitter GroenLinks
Huizen

hoogmoed said...

gerrit: ik ga het in het kort op mijn weblog zetten. misschien komt er een echte discussie op gang. ik ga petra en liesbeth laten weten dat ik het een en ander heb geschreven op mijn weblog.

Berry H. said...

Organiseer en laat veel en vooral luid van je horen (Huizer Courant, Nieuwsblad voor Huizen, G&E). Desnoods Telegraaf en GeenStijl. eigenlijk is het geen onderwerp wat je alleen in de raad kunt bediscussieren. Een goede discussie, zonder coalitiebelangen is denk ik van belang. En misschien een spraakmakende gespreksleider?

Gerrit Pas said...

GroenLinks Huizen in het kort:

Hoe zet je Huizen op de kaart? Hoe wordt je als kunstenares bekend? Sommige voorvallen krijgen een onbedoeld effect. Zo ook het verzoek van de gemeente aan kunstenares Ellen Vroegh om twee schilderijen van haar expositie in het gemeentehuis van plek te verwisselen. Vroegh explodeerde en liep naar de krant van Wakker Kunstminnend Nederland. Een mediahype volgde. Op woensdag 28 mei debatteerde de raad over de kwestie. GroenLinks is vooral bezorgd over de nieuwe lijn van de gemeente: het college wil uit respect voor ieders achtergrond voorkomen dat mensen aanstoot nemen aan kunst. Wij vrezen onnavolgbaar beleid, willekeur, angsthazerij en vervlakking.

hoogmoed said...

Even tijd voor Dominee Gremdaat over "de gekwetsten" bij

http://pieterh.blogspot.com/ of
http://nl.youtube.com/watch?v=dMFupC13_D8

Berry H. said...

Nel,


dit lezende... is het weer 'ns de vraag of de overheid zich hierbij niet weer 'ns een competentie heeft toegetrokken, waarbij ze kwalitatief onderdoen voor de professionals en dus het doel voorbij schiet. Kortom: is de overheid hier nu het probleem, in plaats van de probleem-oplosser die zij feitelijk zou moeten zijn?


Overigens welkom thuis.


B.

hoogmoed said...

Ging ik vanmiddag opgetogen met vier vrienden naar de Graaf om die tieten in het echt te zien, kreeg ik geen toegang tot de foyer. Da's niet zo handig. Pronken met andermansspullen en dan de boel toch voor jezelf houden.

nienke said...

... en ruben's tieten ... aanplakbiljetten, h&m reclames op de oude gracht in Utrecht, de fa commercials, de sloggi commercials langs de snelweg ...

en Michaelangelo's David die heeft dan weer geen tieten maar stelt al jaren in diverse openbare ruimtes(replica of print) zijn hele handel ten toon ...
menig fontein heeft een stenen blote dame onder de douche staan die aan de wet suit competitie meedoet ...
alle soorten venussen stralen in openbare ruimtes ...
manneke pis ...
topless op het strand ...

Dat zijn gewone dingen toch?

We zijn goed bezig he? Alleen in Huizen verhangen we gewoon een prent met 2 naakten als er een paar mensen zijn die het niet aanstaat. Voorbeeld? Ik mag hopen van niet. Snelle pers? Natuurlijk maar die krijg je niet zomaar!

Ik schaam me voor het dorp waar ik in woon, sorry wereld tis een vergissing.

Best college: (be)zint eer ge begint! En het begint met beleid!

Ik denk dan ook (Berry), nee ik weet het zeker, dat de overheid weer het probleem is.