Monday, June 02, 2008

Primaries in Montana

Morgen gaan de achthonderdduizend inwonersvan Montana naar de stembus. Voor Hillary niet interessant genoeg om langs te komen. Obama heeft een flitsbezoek gebracht aan een Indianen reservaat. Morgen kiezen ze niet alleen de democratische kandidaat voor het presidentschap, ze kiezen ook rechters, sheriffs, officieren van justitie, vertegenwoordigers in de senaat. In sommige steden koppelen ze hieraan vast een referendum over een of ander lokaal onderwerp, zoals het behoud van een bibliotheek, de aanleg van een weg.

Natuurlijk zijn wij Europeanen vooral geinteresseerd in de race voor het presidentschap. Als je naar de verkiezingsborden kijkt en het bezoek aan de campagnekantoren van de kandidaten gaat Obama dik winnen. Dat is opmerkelijk want Montana is een van die witte, christelijke MidWest staten van Amerika. Ook hier ligt de verklaring in de boodschap van hoop en verandering, die vooral jonge Amerikanen aanspreekt.

Hillary kan zelfs met een overwinning haar achterstand niet meer inlopen en moet nu hopen op een besluit van de Democraten om Florida en Michigan wel te betrekken bij de uiteindelijke kandidaatstelling. Er is namelijk nog een beweging die de kandidaatstelling kan be"invloeden. Ook in Amerika maken de progressieven zich ongerust dat Obama het niet gaat redden tegen MacCain. Verkiezingspolls wijzen dat uit. Hillary maakt meer kans tegen MacCain. Of die verkiezingspolls ook rekening hebben gehouden met alle jonge mensen die genoeg hebben van de oorlogen, van het geschreeuw om de machtspositie van Amerika te behouden, van de eenzijdigheid en de introvertie van de amerikaanse politiek is de vraag. Nog belangrijker is of al die jonge mensen die nu massaal op Obama stemmen hun geloof in hem blijven houden.

2 comments:

spuitelf said...

Misschien kan je nog met Obama op de foto. DFat zou wel lachen zijn. Hier is alles precies zo te volgen. Mag hettie ook stemmen?

hoogmoed said...

Nee, Hettie mag niet stemmen. De kinderen wel. Hettie is hier op een permit, zo'n groene kaart. je weet wel die an ook had.