Sunday, January 13, 2013

Alzheimerkoren

In het Alzheimer Magazine van december 2012 staat een inspirerend artikel over het Alzheimerkoor Eigen-Wijs in Utrecht. Eigen-Wijs is begonnen in het Utrechtse woonzorgcentrum Albert van Koningsbruggen. Inmiddels telt het koor 30 leden. De leden komen niet alleen uit het verpleeghuis, maar ook uit de omgeving. Samen zingen verbroedert.

Het is al langer bekend dat muziek een positieve invloed heeft op mensen met dementie. Het haalt mensen uit hun isolement, zorgt voor contact, voor het samengevoel. En muziek maakt vrolijk. In Groot-Brittanië met zijn zangtraditie zijn Alzheimerkoren een groot succes. Het muzikale geheugen blijft langer in stand dan het semantisch geheugen (het gebruiken van taal). Het gebruik van dat muzikale geheugen heeft een positieve invloed op de stemming van mensen met dementie.

Gelukkig ontstaan in Nederland ook steeds meer koren waar mensen met dementie en mantelzorgers samen van het zingen genieten. Helaas is het nog niet vanzelfsprekend dat in ieder woonzorgcentrum samen zingen en muziek maken vanzelfsprekend is. Mensen denken dat het veel geld en organisatie vergt. En daar is geen geld voor. Maar als iets nu georganiseerd kan worden door vrijwilligers en verwanten en vrienden is het wel samen muziek maken.

Als u wilt luisteren naar Love Me Tender van Eigen-wijs ga naar alzheimer-nederland.nl/koor

No comments: