Sunday, January 06, 2013

Huizer Melkmeisje (slot)

Ze staat er. Het is een stevige tante, want zulke volle melkemmers in je handen houden is niet niks! De kunstenaar wilde geen juk, omdat het niet past in deze tijd. Geldt dat trouwens ook niet voor het sjouwen  van emmers melk? Een kniesoor die erop let. Want er zijn wel meer opmerkelijke verschillen tussen het bekende beeld van het melkmeisje en deze fiere tante!  Pieter Hogenbirk heeft zijn er zijn wekelijkse Jaap @ Joopie strip aan gewijd.  

Kennelijk heeft de Huizer bevolking een ander beeld verwacht. Die verwachting is ook wel gewekt met het verhaal van het Huizer Melkmeisje, dat met name het agrarisch verleden van Huizen moet uitdrukken. Bij Theater de Boerderij staat het bronzen beeld van Michiel Linders met verwijzing naar de visserij. Volgens wethouder Janny Bakker, die verduveld veel op het moderne melkmeisje lijkt, drukt het beeld de ondernemende en zorgzame geest uit van de Huizer vrouwen. Nog afgezien of deze typering de Huizer vrouwen recht doet, ziet niemand in het beeld enige gelijkenis met het verleden van Huizen. Dit beeld had net zo goed in Goeree, Nuenen of Bovenkarspel kunnen staan. Haar broertje en zusje staan trouwens op het Zuidplein in Rotterdam.

Of dit een mooi beeld is of niet doet er eigenlijk niet zo veel toe. Het is gewoon niet het Huizer melkmeisje. Maar blijven mag ze! Want Huizers sturen iemand niet zo gauw weg. Laten we haar alleen een andere naam geven.


 
 
En opdat wij haar niet vergeten
 
 
 


No comments: