Sunday, March 03, 2013

Het Feest van de democratie

Zwitsers stemden vandaag in een referendum tegen de zelfverrijking van managers aan de top. Bonussen, gouden handdrukken enz. worden afgeschaft. Politieke partijen steunden het referendum niet en grote multinationale bedrijven besteedden 6 miljoen euro aan een campagne tegen het referendum. Maar driekwart van de Zwitsers hebben genoeg van de graaicultuur. Nu moet het Zwitsers parlement de uitslag van het referendum nog omzetten in wetgeving en ook in Zwitserland hebben politici poep in hun oren als het om de wens van het volk gaat.

In Kenia, waar ze vandaag een nieuwe president kiezen, maken politici het nog bonter. Die hebben het volk vijf jaar geleden doodsbang gemaakt, toen zowel de verliezer van de verkiezingen als de winnaar de aanhang opriep om mensen van de tegenpartij af te slachten. In het Journaal zagen we een eenvoudige Keniaanse man die wel ging stemmen ter wille van zijn land, maar daarna de deur van zijn huis op slot zou doen.

Nee, dan doen onze jongens en meisjes in het Den Haag het een stuk rustiger. Die trekken 's morgens een net pak aan, halen hun Haagse vocabulaire van de plank en schuiven elkaar de bal toe. Heeft u ooit een politicus betrapt op een samenhangende visie op de toekomst van ons land? Het gaat alleen nog om de 3% van de Europese troika. Het geld halen ze weg bij de zorg en het onderwijs. Die mensen met roeping houden hun mond wel. Hoe zit het eigenlijk met de JSF en het bos van Amelisweerd? Hebben die in deze tijd nog enig nut? En wat doen we met de reorganisatie van de overheid?

En dan zijn we weer hierboven. Ook ik ga braaf stemmen als het moet, maar verwacht er verder weinig van. Ik prijs me wel gelukkig dat ik de deur niet achter me in het slot hoef te draaien.

No comments: