Sunday, January 27, 2013

Groen en Links?

Op 13 oktober 2012 schreef ik in dit blog over Het Verdriet van GroenLinks na de desastreuze verkiezingsnederlaag. Yolande Sap weg, bestuur weg en veel gedoe. Een interne commissie moest uitzoeken hoe het zover had kunnen komen. Nu ligt het rapport er dat bevestigt wat we al weten. De kiezer heeft geen zin in een partij met waterig profiel en interne ruzies.

Deze week zat de nieuwe partijleider in Nieuwsuur. Hoe moet het nu verder met GroenLinks, was de vraag. De gemeenteraadsverkiezingen zijn begin volgend jaar en lokale politici maken zich behoorlijk ongerust. GroenLinks is goed vertegenwoordigd in gemeenteraden en zelfs in colleges. Een snelle wederopstanding is dus nodig. Het lijkt eenvoudig: geen ruzie meer maken en een duidelijk profiel. Bram van Ojik is sinds het vertrek van Yolande Sap fractievoorzitter. Hij heeft een flets profiel en dat is in deze barre tijden maar goed ook. Ook zijn secundanten zien er niet uit als ruziemakers. Dus dat zit wel goed. Nu nog het profiel!

LINKS EN GROEN zei Bram van Ojik in Nieuwsuur. Misschien was de volgorde anders. Daar wil ik vanaf zijn. Want de combinatie gaat niet helpen. Ik ga met Links en Groen niet weer op GroenLinks stemmen. Dat wil ik wel graag. Maar dan moet de keuze eenduidig en compromisloos voor GROEN zijn. Voor Links kan ik ook bij SP en Pvda terecht.

Monday, January 21, 2013

Beeldenroute Huizen

Vrijdag discussieerden Adri Kruijmer van het Huizer Museum en Theo Egberink van de Kunstcommissie op Radio 6fm over de ontvangst van het Melkmeisje op het Oude Raadhuisplein. Het was een opmerkelijk gesprek, omdat Theo E. onthulde dat het college zich intensief en uitgebreid heeft bemoeid met de keuze en de afwerking van het beeld. Het was het college dat het besluit nam niet vooraf het volk te raadplegen. Het college heeft de eerste keuze teruggebracht van drie naar twee ontwerpen en het college heeft zich vooral intensief beziggehouden met de aanpassingen (kleuren, korte rok, geen hoofddeksel, geen juk).

Uit andere bron weten we dat de kunstwethouder, voor alle duidelijkheid ook lid van het college, wilde dat het beeld een mooie aanvulling zou zijn voor de Huizer beeldenroute, waar ik in dit blog wel eens eerder over heb geschreven. Toeristen trekken, Huizer geschiedenis uitbeelden, en het hogere begrip Kunst vertegenwoordigen. Die arme meid op het plein moet zo wel erg veel doelen dienen . En dat in deze barre tijden. Gelukkig heeft ze sinds zondag een warme shawl om haar nek.

Weten Huizers en buitenluiers eigenlijk wel dat in dit schone dorp en met name in de buitengebieden een fraaie verzameling beelden te bewonderen is. Echte trekpleisters, misschien nog wel meer dat die fiere meid op het plein. Ligt er een folder bij het Huizer Museum, de hotels, de camping?

 
De viervoeter van Nicolaas Dings
 
 
 Het Vissersmonument van Michiel Linders
 
 
Thalasse van Martha Waijop
 
 
Het standbeeld van Piet van der Kar 


Tuesday, January 15, 2013

Manifestation pour l'Egalité (homohuwelijk)

Vreemd dat mensen in het land van liberté, egalité en fraternité de straat opgaan om mensen rechten te ontzeggen die zij zelf wel hebben.

Hoogste tijd dus voor een tegengeluid!

Dat kan: op 27 januari a.s. kunnen we in Parijs demonstreren voor onze rechten. Dit is de oproep van het Franse COC

Manifestation pour l’Egalité - 27 janvier

Pour l’égalité maintenant, contre les discriminations tout le temps !

Manifestation pour l’égalité des droits, le mariage, l’adoption, la PMA et la filiation pour tous les couples le 27 janvier à Paris. Manifestation organisée par l’inter-LGBT et le collectif "Agissons pour l’égalité".
Tous mobilisés !!! Pour l’égalité maintenant, contre les discriminations tout le temps !
Départ : Denfert-Rochereau. Arrivée : Bastille. Départ à 14h.
Rejoignez l’événement Facebook

Sunday, January 13, 2013

Alzheimerkoren

In het Alzheimer Magazine van december 2012 staat een inspirerend artikel over het Alzheimerkoor Eigen-Wijs in Utrecht. Eigen-Wijs is begonnen in het Utrechtse woonzorgcentrum Albert van Koningsbruggen. Inmiddels telt het koor 30 leden. De leden komen niet alleen uit het verpleeghuis, maar ook uit de omgeving. Samen zingen verbroedert.

Het is al langer bekend dat muziek een positieve invloed heeft op mensen met dementie. Het haalt mensen uit hun isolement, zorgt voor contact, voor het samengevoel. En muziek maakt vrolijk. In Groot-Brittanië met zijn zangtraditie zijn Alzheimerkoren een groot succes. Het muzikale geheugen blijft langer in stand dan het semantisch geheugen (het gebruiken van taal). Het gebruik van dat muzikale geheugen heeft een positieve invloed op de stemming van mensen met dementie.

Gelukkig ontstaan in Nederland ook steeds meer koren waar mensen met dementie en mantelzorgers samen van het zingen genieten. Helaas is het nog niet vanzelfsprekend dat in ieder woonzorgcentrum samen zingen en muziek maken vanzelfsprekend is. Mensen denken dat het veel geld en organisatie vergt. En daar is geen geld voor. Maar als iets nu georganiseerd kan worden door vrijwilligers en verwanten en vrienden is het wel samen muziek maken.

Als u wilt luisteren naar Love Me Tender van Eigen-wijs ga naar alzheimer-nederland.nl/koor

Sunday, January 06, 2013

Huizer Melkmeisje (slot)

Ze staat er. Het is een stevige tante, want zulke volle melkemmers in je handen houden is niet niks! De kunstenaar wilde geen juk, omdat het niet past in deze tijd. Geldt dat trouwens ook niet voor het sjouwen  van emmers melk? Een kniesoor die erop let. Want er zijn wel meer opmerkelijke verschillen tussen het bekende beeld van het melkmeisje en deze fiere tante!  Pieter Hogenbirk heeft zijn er zijn wekelijkse Jaap @ Joopie strip aan gewijd.  

Kennelijk heeft de Huizer bevolking een ander beeld verwacht. Die verwachting is ook wel gewekt met het verhaal van het Huizer Melkmeisje, dat met name het agrarisch verleden van Huizen moet uitdrukken. Bij Theater de Boerderij staat het bronzen beeld van Michiel Linders met verwijzing naar de visserij. Volgens wethouder Janny Bakker, die verduveld veel op het moderne melkmeisje lijkt, drukt het beeld de ondernemende en zorgzame geest uit van de Huizer vrouwen. Nog afgezien of deze typering de Huizer vrouwen recht doet, ziet niemand in het beeld enige gelijkenis met het verleden van Huizen. Dit beeld had net zo goed in Goeree, Nuenen of Bovenkarspel kunnen staan. Haar broertje en zusje staan trouwens op het Zuidplein in Rotterdam.

Of dit een mooi beeld is of niet doet er eigenlijk niet zo veel toe. Het is gewoon niet het Huizer melkmeisje. Maar blijven mag ze! Want Huizers sturen iemand niet zo gauw weg. Laten we haar alleen een andere naam geven.


 
 
En opdat wij haar niet vergeten