Monday, January 30, 2012

Kunst in Huizen: De muzikale familie Storms

In De Engel genoot ik gisteren met zo'n vijfentwintig anderen van het Storms Trio. Het Storms Trio bestaat uit vader Storm met zijn twee dochters. Emmy speelt virtuoos viool, zusje Annelies verschillende soorten fluit en zingt en vader begeleidt zijn dochters op de piano. Tot zover niets bijzonders, totdat je ze hoort. Wat een passie, wat een plezier en wat een genoegen voor het oor en het hart. En dat gewoon op een zondagmiddag in De Engel. Voor bijzondere kunst hoef je niet altijd ver te gaan.


Voor de pauze namen ze ons mee op een muzikale wereldreis langs de "klassieke muziek". Na de pauze brachten ze hun favoriete volksliederen ten gehore. Ik kan in woorden niet goed vangen wat mooie muziek met me doet. Maar dit was wel zo bijzonder dat ik het toch ga proberen. Emmy speelt viool alsof ze met het instrument in de hand is geboren. Moeiteloos speelt ze Bach, Granados, Fauré, maar pas echt fantastisch is ze als ze met flair Oosteuropese volksmuziek speelt. Alles uit het hoofd. Zigeunerbloed?

Een kind muzikaal tot in de botten is al bijzonder. Je zou er maar twee hebben. Want Annelies Storm, wat ingetogener dan haar zusje, opende na de pauze met een Iers volkslied, dat ze met een intensiteit en op eigen kracht (zonder begeleiding) ten gehore bracht. Ontroerend. Na de weemoedige Ierse volksliederen werd het feest met Klezmer muziek en Balkanliederen. Het keurige publiek kon moeilijk op de stoelen blijven. Hartverwarmend. Hulde aan het bestuur van De Engel dat dit soort bijzondere belevenissen mogelijk maakt. Laat ze nog maar een keer terugkomen.

2 comments:

spuitelf said...

wat mooi! jammer dat ik niet ben meegegaan.

hoogmoed said...

volgende keer beter