Friday, January 20, 2012

Een radicale middenpartij!?

Het wordt druk in het midden nu het CDA daar ook gaat bivakkeren. Maar het CDA gaat het anders doen dan de PvdA die er een bloedeloos bestaan leidt. Het CDA wordt vanaf vandaag een radicale middenpartij. Dat maakt nieuwsgierig. Want wat is radicaal in het midden?

Radicaal heeft volgens het woordenboek der Nederlandse taal meerdere betekenissen, maar allemaal afkomstig van de wortel "geheel en grondig".

Wat is dan radicaal in het midden?? Het midden kenmerkt zich toch juist als niet extreem, maar een beetje van dit en een beetje van dat, en soms zelfs van alles wat.

Het zal het CDA niet zijn, die het anders ziet. Aart de Geus probeerde het uit te leggen met Kiezen en Verbinden en Jack de Vries met lege woorden. Zij laten ons raden. Kun je radicaal in het midden zijn? Bewegingloos, we buigen niet naar rechts en naar links? Of zal het betekenen dat je er niet meer weg wilt? Het zal toch niet beduiden, dat het CDA er is voor iedereen, voor Henk en Ingrid, maar ook voor Mohammed en Fatima en voor al die andere exoten? Of betekent het de C van Christelijk, want Christus was er immers ook voor iedereen, hoewel zijn aanhangers dat nooit hebben begrepen.

Een partij in verwarring heette het. De partij heeft nu gekozen, zeggen ze. Het CDA wordt een moderne middenpartij. Zitten de kiezers daar op te wachten?

2 comments:

spuitelfjes said...

wij snappen er geen barst van

hoogmoed said...

gisteren ruth peertom bij DWDD: in het midden ontmoeten de extremen elkaar? snap ik nog. maar is dat radicaal?