Wednesday, March 27, 2013

GeJojo met het homohuwelijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich de komende tijd over twee zaken die over het huwelijk tussen homoseksuelen gaan. Dinsdag stond bij een zitting de vraag centraal of er een grondwettelijk recht bestaat op homohuwelijken waardoor deelstaten deze niet mogen verbieden. Een dag later houden de opperrechters de zogeheten Defense of Marriage Act tegen het licht. Omdat homohuwelijken federaal niet worden erkend, hebben koppels minder rechten op het vlak van sociale zekerheid en belastingaftrek. Lagere rechters hebben bepaald dat dat discriminatie is.

De eerste zaak kan in potentie de grootste gevolgen hebben. In 2008 stemde de bevolking in Californië in een referendum in met een wetsvoorstel (proposition 8) waarin het huwelijk wordt gedefinieerd als een verbintenis tussen man en vrouw. Daarmee werd de eerdere goedkeuring van het homohuwelijk door het hooggerechtshof in die staat ongedaan gemaakt.

De NOS meldde gisteravond dat het homohuwelijk in de Verenigde Staten aanhang wint onder vooral jongeren, waardoor nu 60% van de bevolking voor is. Ook president Obama heeft onlangs zijn standpunt gewijzigd dat het huwelijk exclusief zou zijn voor man en vrouw.

Interessant genoeg om na te gaan hoe het nu eigenlijk gesteld is met gelijke rechten voor homo's. Voorlopig beperk ik me tot Europa. Je zou toch denken dat in de beschaafde wereld voor homo's dezelfde fundamentele rechten bestaan als voor hetero's en dat zij dus mogen trouwen. 


Er zijn in de wereld tien landen waar het homohuwelijk wettelijk is toegelaten:
 
Nederland (2001)
België (2003)
Spanje (2005)
Canada (2005)
Zuid-Afrika (2006)
Noorwegen (2009)
Zweden (2009)
Portugal (2010)
IJsland (2010)
Argentinië (2010)
Denemarken (2012)
 
In de Verenigde Staten van Amerika en in Mexico is het homohuwelijk wettelijk toegelaten in sommige deelstaten.
 
Grote Westeuropese landen als Frankrijk, Duitsland en Groot Brittanië worstelen nog met het homohuwelijk.
 
In Frankrijk, het land van de fundamentele scheiding van kerk en staat, wordt nog steeds hevig gediscussieerd over het homohuwelijk, hoewel de Assemblée Nationale, het Franse Parlement, begin februari het homohuwelijk heeft goedgekeurd. Vreemd is dat een jaar geleden tweederde van het Franse volk nog voor het homohuwelijk was en nu nog maar iets meer dan de helft.  Het homohuwelijk is dus kennelijk voor veel mensen een politiek onderwerp, want ook de steun voor president Hollande kalft af.
 
In Duitsland willen de Grünen en de Linken wel, maar zolang er een regering is met het CDU als grootste zal het er niet komen. Slechts 52% van het Duitse volk is voorstander van het homohuwelijk.
 
In Groot Brittanië heeft het Britse Lagerhuis onlangs een wet aangenomen dat homo's en lesbo's mogen trouwen met 400 stemmen voor en 175 tegen. Volgens het voorstel, dat nog door het Hogerhuis moet worden behandeld, kunnen homo's trouwen voor de wet èn voor de kerk. Dat laatste is echter wel een probleem omdat de Church of England, de officiële Engelse kerk, huwelijken tussen homo's en lesbiennes verbiedt.

In Italië en Griekenland wordt niet nagedacht over het homohuwelijk. Die landen hebben andere zaken aan hun hoofd.

In Oost Europese landen is het homohuwelijk verboden. Erger nog in de meeste van deze landen worden homo's openlijk vervolgd.

Begrijp me goed. Het gaat er niet om of ik vind dat homo's moeten trouwen. Het gaat me om de gelijkberechtiging. Waarom zouden hetero's wel mogen trouwen en homo's niet. Dat kan toch niemand die voor gelijkberechtiging is bestrijden?

2 comments:

hoogmoed said...

Sinds vandaag (11 april 2013) kunnen we Uruguay toevoegen aan de lijst waar het homohuwelijk is toegestaan.

hoogmoed said...

Om up to date te blijven: op 23 april 2013 stemde de Assemblee in met de regeling voor het homohuwelijk. Maar dat betekent niet dat ik nu Frankrijk tot de moderne landen wil rekenen. Daarvoor is het verzet in de samenleving te brutaal en te heftig.