Wednesday, March 28, 2007

Huizer Museum, Kip of ei



Gisteren sprak de commissie Welzijn over de plannen van een Huizer Museum in het Nautisch Havenkwartier. Het bestuur van het Huizer Museum heeft meer vierkante meters nodig en meer geld om de ambitie te verwezenlijken. Het bestuur denkt aan 1200 m2 vloeroppervlakte. Dat is ongeveer vier maal zoveel als de huidige bruto vloeroppervlakte in het Schoutenhuis. Voor die 1200 m2 is een investeringsbedrag van rond de € 1,7 miljoen extra nodig. Het bestuur wil graag dat het gemeentebestuur van Huizen toezegt, dat zowel de vierkante meters als het bedrag er komen. Daar komt het in het kort op neer.

Tijdens de vergadering bleek dat de raadsleden er niets voor voelen om dat toe te zeggen. Als het bestuur meer ruimte kan vinden, prima, maar de gemeente stopt er geen cent extra in. Gek eigenlijk. De gemeente wil immers iets met de toeristische en recreatieve mogelijkheden van de oude haven, en de gemeente wil ook iets met de rijke cultuur historie van het dorp, en natuurlijk dragen raadsleden het Huizer Museum een goed hart toe, maar daar blijft het bij.

Zouden de raadsleden denken dat het allemaal vanzelf komt. Want tijdens de vergadering bleken maar weinig raadsleden geinteresseerd in de inhoudelijke ambitie van het museumbestuur. Wat kunnen we eigenlijk gaan zien en beleven op die 1200 m2. Het museumbestuur zegt dat het dat nog moet uitzoeken, maar dat het dan wel eerst zeker moet weten, dat de meters en het geld er zijn. In het gekste geval hebben we dadelijk meters en geld en geen spullen om tentoon te stellen.


Is het niet verstandig om eens met een brede groep belanghebbenden en belangstellenden om de tafel te gaan zitten om naar de mogelijkheden van een museum in het nautisch Havenkwartier te kijken. En zou de gemeente de regie niet in handen kunnen nemen. Of gaat de gemeente de toeristisch-recreatieve invulling van het Nautisch Havenkwartier helemaal over laten aan het particulier initiatief? En betekent dat dan dat de initiatiefnemers van het Nautisch Havenkwartier zelf mogen bepalen wie en wat er worden toegelaten?

4 comments:

Pieter Hogenbirk said...

Kom maar snel eens even een bakkie doen Nel, Peter heeft een paar duidelijke ideeen over dit onderwerp, en dat " Is het niet verstandig om eens met een brede groep belanghebbenden en belangstellenden om de tafel te gaan zitten "lijkt mij ook een uitstekend idee.

Nienke said...

daar hoopte ik al op!

hoogmoed said...

ik kom dus! kan ik ook al die mooie dingen van jullie bekijken.

hoogmoed said...

Hoorde gisteren van Barbara H. dat de directeur van het museum, wel uitgewerkte ideeën heeft over het Museum in het Nautisch Havenkwartier en van Theo E. dat het bestuur een klankbordgroep voor het onderwijs heeft ingesteld.

Kreeg ook gisteren van Gerrit Pas een persbericht van GroenLinks, waarin zij laten weten dat het bestuur eerst met plannen moet komen alvorens over stenen en geld te praten.

Dit krijgt vast een vervolg.