Thursday, March 08, 2007

Rekkelijke en precieze ambtenaren

In de visie van dit nieuwe normenkabinet is het kennelijk toegestaan dat ambtenaren niet de wet uitvoeren als zij gewetensbezwaren hebben. Nou is de wet er niet voor niets in een democratische samenleving. De wet is er om burgers de zekerheid te geven dat zij niet met willekeur worden geconfronteerd. Dat zij niet van de ene ambtenaar wel een uitkering krijgen en van de andere niet bijvoorbeeld. Uitgangspunt van ons rechtssysteem is dat iedere Nederlander door de overheid op dezelfde manier wordt behandeld.

Maar .... christenen hebben stiekem nog een tweede overheid. Die heeft ook wetten uitgevaardigd, zelfs opgenomen in een heel dik boek, hoewel ze daar als leefregels alleen voor ingewijden in te herkennen zijn. Dat wetboek is voor veel christenen een belangrijker richtsnoer voor hun dagelijks handelen dan het wetboek van de aardse overheid. Wat mij betreft mag dat in hun privebestaan, thuis in hun huiskamer en in hun kerk, maar niet in het aardse bestaan, dat zij met anderen, waaronder ik, delen. Daar gelden de wetten van ons allemaal en dat zijn de aardse wetten.

Als je nu christelijke ambtenaren weigering toestaat op grond van hun geloof, waarom zou je die dan niet toestaan aan ambtenaren met een ander geloof of een andere overtuiging. Lieve mensen, zo zit de democratie niet in elkaar. Dan wordt het chaos en willekeur troef. Ambtenaren moeten de wet uitvoeren, niets meer en vooral ook niets minder. Als zij dat niet kunnen, moeten ze ontslag nemen.

2 comments:

Anonymous said...

Aardige blog heb je trouwens, Nel. Als je wilt reageren moet je kennelijk een google account hebben? Dat stukje over gewetensbezwaren is bv wel aardig. Zo heb ik als leraar (tenslotte ook een soort van ambtenaar) grote gewetensbezwaren om aan christelijke leerlingen les te geven. Vooral aan paapse leerlingen (he Ruud, ha,ha). Het is tenslotte onduidelijk waar hun loyaliteit ligt. Bij het vaderland of bij die jurk (met niets daaronder, bah) in Rome!! Ruud zal zich as dinsdag toch in het openbaar (aan tafel) moeten uitspreken waar zijn loyaliteit ligt, anders kunnen we toch echt niet met hem verder...

Ook Joden komen er bij mij niet in vanwege hun loyaliteit aan het Internationale Zionisme. Ook VVD'ers niet , vanwege hun absolute loyaliteit aan die cowboy in Washington. Over Moslims zal ik maar helemaal niets zeggen. Een jihad ligt tenslotte in een klein hoekje. Zo blijft er niet veel over en heb ik een lekker klein klasje (en weinig nakijkwerk). Hoewel die ene leerling met dat rode haar aan mijn geweten blijft knagen...

grr

Anonymous said...

Een echte paap reageert hierop slechts door zwijgend zijn ogen en handen ten hemel te heffen.
(ultramontane) Ruud