Monday, March 19, 2007

Mama Cash of Vrouwenmoed 3


Op 28 februari schreef ik in mijn blog over de 28-jarige Afghaanse Malalai Joya, een lid van de Wolesi Jirga, het eerste democratisch gekozen parlement van Afghanistan in 30 jaar. Zij verheft haar stem tegen de machtige stamleiders, die het volk achterlijk willen houden. Ik was diep onder de indruk van haar moed, van haar gevecht voor een rechtvaardige samenleving, waarin hoop is voor vrouwen en kinderen.

Ik heb altijd geloofd dat een rechtvaardiger wereld begint bij vrouwen, maar de laatste jaren was ik de moed verloren. Ik dacht dat het feminisme dood was, omdat Westerse vrouwen tevreden zijn met wat er is bereikt. Elise, de partner van Mark, zoon van Gerda heeft me uit de droom geholpen. Zij werkt sinds enige tijd bij Mama Cash. Mama Cash steunt vrouwen overal ter wereld in hun strijd voor een menswaardige samenleving. Overal in de wereld vechten moedige vrouwen tegen ongelijkheid, sexuele onderdrukking, huiselijk geweld, vernedering. Die vrouwen leggen zich niet meer bij mannelijke overheersing en oorlog. Die vrouwen durven hun stem te laten horen. En dat is nodig, want

Van alle mensen die in extreme armoede leven is 70% vrouw.
Vrouwen produceren 50% van alle voedsel op de wereld en bezitten 1% van alle landbouwgrond. Wereldwijd is huiselijk geweld één van de belangrijkste oorzaken van sterfte onder vrouwen tussen de 15-45 jaar.
Tweederde van de kinderen die geen onderwijs krijgt, is meisje.
Het aantal vrouwen dat gehandicapt raakt of sterft door geweld gericht op vrouwen is groter dan het aantal vrouwen dat sterft aan de gevolgen van kanker, malaria, verkeersongelukken en oorlogen bij elkaar opgeteld
.


Er is ook goed nieuws.



Met elk extra jaar dat moeders naar school gaan, dalen de sterftecijfers van kinderen onder de vijf jaar met vijf tot tien procent.
Als meer vrouwen politiek actief worden, veranderen de publieke agenda’s, neemt corruptie af en verbetert de manier waarop er bestuurd wordt.
Investeringen in de gezondheid en educatie van vrouwen heeft niet alleen een positief effect op de vrouwen zelf, maar ook op hun gezinnen.
Als het inkomen van vrouwen stijgt, profiteren hun gezinnen daar meer van, dan wanneer het inkomen van mannen stijgt.


Mama Cash gelooft, dat als vrouwen hun rechten kunnen claimen, het leven van veel mensen beter zal worden. Vrouwenrechten zijn mensenrechten. Mama Cash is er net als ik van overtuigd dat sociale verandering bij vrouwen begint.

Mama Cash steunt moedige vrouwen. Als jij dat ook wilt, kun je op www.mamacash.nl lezen hoe je dat moet doen. Op de kleurrijke website staan veel voorbeelden van vrouwenprojecten overal in de wereld. Een bezoek is de moeite waard. Doen dus. Niet denken dat anderen het wel doen of dat het vanzelf gaat! En laat je stem horen.

No comments: