Friday, May 09, 2008

Vrouwen op televisie
Hoorde gisteren in de Wereld Draait Door dat Hans Beerekamp, tv recensent van de NRC, aanstaande zaterdag in de NRC resultaten presenteert van een onderzoek naar talking heads in spraakmakende tv programma’s. Hij heeft een top 100 gemaakt van de personen die we het meest zien. Hij lichtte alvast een tipje van de sluier. Er staan vooral politici op de lijst, en weinig vrouwen op de lijst. Natuurlijk staat Rita Verdonk in de top tien, maar verder ontbreken haar seksegenoten.

Worden die niet gevraagd, of willen ze niet? En is dit nu een pre of juist een min? Of doet het er gewoon niet toe, dat dit soort televisieprogramma's van en voor mannen zijn. Volgens Maarten Bril, die gisteren side-kick was, vergeef me het woord, doet het er niets toe, omdat al die figuren gewoon niks te zeggen hebben. En dan is het dus een compliment dat vrouwen ontbreken. Die hebben die leuterprogramma's niet nodig om aan het woord te komen.

Ben bang dat het niet zo simpel ligt. Vrouwen staan best graag op het podium. Kijk naar al die prachtige jonge zangeressen en actrices. Waarom dan niet met je hoofd op televisie? Moet een andere reden voor zijn. Ik ga het ze vragen en laat het weten.

No comments: