Saturday, May 24, 2008

Yellowstone National Park

We hebben vier dagen rondgetrokken in het oudste Nationale Park van Amerika. We zagen het in verschillende gedaanten. De eerste dag was het hoogzomer, de tweede en de derde dag diep winter met sneeuw en temperaturen onder nul, en de laatste dag was het allemaal redelijk normaal.

Yellowstone trekt jaarlijks 3,5 miljoen bezoekers, die alleen in mei, juni, juli en augustus het park kunnen bezoeken. De rest van het jaar is het door sneeuw en ijs ontoegankelijk en onbegaanbaar. Die 3,5 miljoen mensen komen allemaal met auto's, kleine, grote en hele grote mobile homes. Sommigen komen voor een quick tour en rijden flitsend, klikkend overal langs. Sommigen komen voor een langere periode om te genieten van de rust, de stilte, de natuur en al het andere moois. Yellowstone herbergt de grootste verzameling unieke thermale verschijnselen met hoog spuitende geisers, warm water bronnen die vreselijk te keer gaan en fel gekleurde warmwater pools.

We zagen Yellowstone in fel zomerse zonneschijn die alles extra diepe kleuren geeft. We zagen het ook in de sneeuw, die alle kleur doet verdwijnen en doet vermoeden hoe bar en onbarmhartig het er swinters moet zijn. We hadden het bloedheet en ijskoud. Gelukkig kunnen de Amerikanen hier goed stoken.

In Yellowstone leven beren, wolven, elanden, herten en heel veel bisons. Hoewel we heel veel gewandeld hebben en niet altijd alleen de begane paden hebben gevolgd, zijn de beren ons bespaard gebleven. Die zijn door de aanhoudende kou weer terug in hun holen gekropen. En vermoedelijk heeft de berenbel die Ger aan haar rugzak draagt die moedige enkeling afgeschrikt.
Misschien was wel het spectaculairst de diepe en smalle Canyon van Yellowstone River. Natuurlijk kennen we de Gorges van de Tarn, van de Eyrieus, van de Ardeche, en hebben we in de Alpen diepe rivierdalen gezien. Maar die zijn op de een of andere manier allemaal door mensen betreden en zelfs geexploreerd. Deze Canyon niet. Er was eens een pad naar een van de watervallen, maar dat is in de loop der tijden onbegaanbaar en ontoegankelijk geworden.

De lezer die nu zoekt naar foto's moet ik nog even teleurstellen. We hebben er veel gemaakt, maar die moeten op een of andere manier nog uitgeladen en internetklaar gemaakt worden. Dat is dus nog niet gelukt. Ik laat de beelden nu dus nog maar even aan de fantasie over.

1 comment:

hoogmoed said...

Boodschap voor Thamar in Nieuw Mexico:
Thamar, mocht je dit weblog lezen, wil je dan ajb je mobielnummer in een comment zetten. Ik heb een trackfone, nummer 406-451-2459. ger en ik zijn reuze benieuwd hoe je het hebt.