Tuesday, May 20, 2008

Watermanagement

Voor Willem Alexander job to do here. Het smeltwater stroomt nog steeds met donderend geraas door de anders zo droge kreek langs het huis. Eerst was het alleen maar leuk en spannend, maar nu het niet stopt worden veel mensen in de omgeving toch een beetje ongerust. Zo'n 50 meter beneden ons stroomt het water over de weg, omdat de buis onder de weg al dat water niet aan kan. Mensen hebben geprobeerd een dammetje te bouwen om het water om te leiden, maar dat moet toch ergens heen en zoekt nieuwe paden over de weg.

Het voetbalveld aan de andere kant staat blank. Als het zo door blijft gaan zal het een meer worden, omdat het nergens naar toe kan. De vroeger natuurlijke loop van de kreek naar Yellowstone River hebben de voetballiefhebbers afgegraven. Dat heb je er nu van. Gisteren waren twee stoere cowboy jongens met een shovel driftig en met veel geraas bezig om dammen te leggen. Wij gingen kijken en zagen dat het water zich zo niet laat temmen. Daar is meer kracht en misschien wel vindingrijkheid voor nodig.

Hier geen waterschappen en dijkgraven. Ik vroeg Hettie wie dit nu gaat oplossen? Zij lachte wat. Er is een vereniging van landeigenaren, maar die zijn deze wilde hoeveelheden water niet gewend. De bestuurders zien we regelmatig met hun jeeps en trucks stoppen bij het water, kijken, praten en vervolgens weer wegrijden. De dam boven moet gerepareerd, maar wie gaat dat doen en vooral betalen. Het verhaal wordt vast vervolgd als we terug zijn uit Yellowstone.

No comments: