Friday, January 14, 2011

Wet tegen de afbrokkeling van de zorg?!

Je moet het maar verzinnen. Is dit onmacht, onkunde of gewoon blindheid.

In de toekomst zijn er steeds meer bewoners van zorginstellingen en steeds minder verzorgers. Dat moet zonder maatregelen leiden tot problemen, zou je zeggen. Maar niet volgens dit kabinet van mannetjesputters. Dat geeft geen geld voor betere zorg, voor betere salarissen, maar het laat nu wettelijk vastleggen waar bewoners van zorginstellingen recht op hebben. Het gaat dan om concrete zaken zoals voedsel, lichamelijke hygiëne en de sfeer binnen het verzorgingshuis. Laat ik nou toch altijd gedacht hebben, dat dit in een beschaafd land vanzelfsprekend was. Maar kennelijk niet, want anders hoef je het niet in een aparte wet te regelen.

Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met de zogenaamde "houtskoolschets Beginselenwet zorginstellingen' van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De volgende stap kan niet anders zijn dan een "zorgpolitie"!

In de Beginselenwet staat onder meer dat alle bewoners van zorginstellingen recht hebben op;

. een dagelijkse lichamelijke hygiëne, zoals een dagelijkse douchebeurt;

. gezonde en voldoende voeding en drinken;

. een eigen kamer;

. een schone, huiselijke en verzorgde leefruimte;

. een respectvolle en passende bejegening;

. een zinvolle daginvulling;

. beweging;

. dagelijkse buitenlucht

En dan komt de toelichting van de staatssecretaris:
Het voorstel van het kabinet houdt echter niet in dat alle bewoners ook daadwerkelijk een eigen kamer krijgen en iedere dag een frisse neus halen.

Aan de hand van de wettelijk vastgelegde rechten bespreken nieuwe bewoners met de zorginstelling hoe hun dagelijks verzorging er uit zal zien. Dat komt in het persoonlijk zorgplan te staan. Het lijkt erop alsof ze een keus moeten maken. Een zorginstelling moet zich houden aan de afspraken in het zorgplan en kan anders er op aangesproken worden. Ook kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingeschakeld worden.

"Als afgesproken is dat iemand schoon wil zijn, en diegene laat zijn plas lopen," vertelt de staatssecretaris, "dan kan hij bellen en vragen of er iemand komt met een washandje en een schone broek'."

Heus het staat er echt en ik neem dus aan dat de goede, lieve mevrouw dit heeft gezegd. Hoe verzin je het!!!! Betekent dit nu dat als een bewoner van een zorginstelling niet schoon wil zijn, dat we dan zijn plas gewoon laten lopen en het niet opruimen? Of ben ik in een ander land?

No comments: