Monday, December 25, 2006

Vrede op Aarde



Het is nog niet erg lang geleden, dat je dat elkaar wenste bij Kerst: Vrede op Aarde. Ik hoor het niet meer. We wensen elkaar "mooie feestdagen" en daar blijft het bij. Het lijkt erop, dat iedereen zich heeft neergelegd bij de troebelen in de wereld. We doen het met de relatieve rust. We denken dat we de armoede, honger, burgeroorlogen in Afrika niet kunnen oplossen, en het stelt ons gerust dat de Arabieren in het Midden Oosten nu tegen elkaar vechten in plaats van tegen ons.

Politici gaan ons voor in geruststellen. Bij de laatste verkiezingen in ons kikkerland speelde het buitenland geen rol. Idioot eigenlijk als je in ogenschouw neemt dat de economische opleving een hoop van onze binnenlandse problemen heeft opgelost. In de zorg gaat het beter, zeggen de rekenmeesters, het aantal armen daalt, ouderen worden steeds rijker. en nu mag een generaal pardon ook ineens. Die 26.000 of 39.000 kunnen we er nog wel bij hebben.

Gelukkig zijn er denkers, die over de grenzen blijven kijken. Hans Magnus Enzensberger schreef een essay over de radicale zelfmoordterrorist. Hij laat de schaduwzijde zien van de mondiale ecomonische groei. Vroeger, alweer vroeger, ik word nog een romanticus, had je boeren, burgers, buitenlui, nu zijn er winnaars en verliezers. De winnaars zijn de mensen met geld, de verliezers bijten op een houtje in het verdomhoekje. Verliezers willen winnaars worden. Aziaten doen hun best en het gaat ze vermoedelijk lukken. Arabieren lukt het niet, die voelen zich vernederd en beledigd.

En kennelijk kunnen zij niet de kracht vinden om zich op te werken, ondanks de oude beschaving en de vele verlichte geesten in hun midden. Volgens Enzensberger geven zij altijd de schuld aan de anderen. Misschien komt dat wel omdat zij niet in hun spiegel mogen kijken, en daardoor niet zien dat ze hun rijke oude beschaving vernietigen, dat ze de helft van hun volk achterlijk houden, en dat ze te weinig doen aan vernieuwing.

Boosheid en angst maken blind! Dat geldt niet alleen voor de buitenstaanders. Dat geldt ook voor de mensen in dit kikkerland, die de deuren en ramen dicht willen houden. Kijk om je heen en zie welk een rijkdom er is bij anderen.

Vrede op Aarde!

1 comment:

Anonymous said...

Misschien is het goed om op zoek te gaan naar islamitische humor. joden kunnen zo goed om zichzelf lachen. kunnen christenen om zichzelf lachen?