Friday, January 11, 2008

Het Linkse Antwoord

Afgelopen zondag merkte Paul Scheffers in Buitenhof op dat er nergens zoveel op Nederland wordt gekankerd als onder de aanhangers van Geert en Rita. Maar hij had geen antwoord op het recht-door-zeese duo. Hij zat er met Femke Halsema en beide linkse denkers praatten voortdurend intelligent langs elkaar heen.

Kennelijk is links niet geinteresseerd in de oorzaak van het gekanker. Er wordt gepeild, maar niet bevraagd. Waarom kunnen die boze mensen hun liefde voor het volk en vaderland alleen maar kankerend onder woorden brengen? Waarom zijn ze zo boos op politici die er in hun ogen een rotzooi van maken? Wat verwachten ze van Geert en Rita?

De aanhang van rechts zit voornamelijk in de buitenwijken van middelgrote provinciesteden. Daar kun je niet van zeggen dat ze overmatig last hebben van hun islamitische buren. Daar kun je misschien wel van zeggen, de geschiedenis leert het, dat ze bevangen zijn door de angst, dat ze er last van krijgen. Last van islamieten, last van Polen, last van nikkers en homo's en allemaal omdat die hun relatieve rijkdom en rust bedreigen.

Iedereen, ook zij, weet dat je in bijna geen land een beter leven leeft dan in Nederland. Maar als je veel hebt, heb je ook veel te verliezen en daar zijn die mensen bang voor. Als angst de mensen naar rechts drijft, wat moet links dan doen? In ieder geval die angst serieus nemen.

4 comments:

Nienke said...

ik ben het helemaal met je eens maar ik schrok wel een beetje van de uitspraak van HUF : 'wij zijn het niet eens met de vrijheid van meningsuiting, want we verwerpen de democratie'. en ook 'wat jullie nodig hebben is een zware bomsaanslag'.
is er iemand van 'links' die HUF uitlegd dat wij (de maatschappij) niet gediend is van dit soort uitspraken niet van links en niet van rechts?
mensen van rechts lukt het niet om het uit te leggen, die slijpen alleen maar hun messen.
mensen van links kijken hoofdschuddend toe, maar wie 'met een positie' zegt hier nou eens wat zinnigs over?
niemand?
dus ik moet het maar goed vinden?

Anonymous said...

Help, wie is HUF??

Anonymous said...

HUF: http://en.wikipedia.org/wiki/Hizb_ut-Tahrir

Misschien beetje off topic. Blogde afgelopen week toevallig over een mogelijke oorzaak, namelijk vervreemding van alles wat je daarvoor gewend was. Het is dus inderdaad een conservatieve reactie op een snel veranderende maatschappij.
Eigenlijk vind ik het helemaal niet raar: het is juist de middenklasse die in opstand begint te komen. Die heeft het dan ook het zwaarst, met schoolgaande kinderen, hoge kosten voor hypotheek en auto, de inflatie van de eerste Euro-jaren. Het is juist de middenklasse die steeds overal voor opdraait. De sociaal hogere klassen kunnen alle belastingen wel ophoesten. Ze doen het niet met plezier, maar zij houden het hoofd boven water.
Maar het zijn juist de vroegere Opel Kadettjes met caravan en Golden Retriever, die de last draagt, zich niet kunnen vinden in het politiek programma van de 'oude' partijen en dus uitwijken naar Wilders/Verdonk of, zoals in 2002, de LPF. Ze voelen zich miskend door de politieke elite en ze voelen zich on-gehoord.

Nel heeft gelijk als ze zegt dat de 'elite' langs elkaar heen zit te praten. Ik ben het alleen niet eens met de constatering van 'relatieve rijkdom', want dat is inderdaad zeer relatief. De meeste rijkdom is geleend bij de bank.

Maar het is niet het deficit van links, het is even zo goed he deficit van rechts, lees: de VVD en van de al jaren bestaande politieke partijen. Kortom: niet links, maar ook niet rechts. Daarom 'recht door zee'??

Anonymous said...

Ër wordt best veel zinnigs gezegd. Ik lees bijvoorbeeld heel veel verstandige verhalen over de relatie tussen integratie, werk en perspectief. Maar dan kom ik toch weer een genaturaliseerde ethiopier tegen die hier al vijftien jaar is nog steeds geen nederlands spreekt en vol wrok zit. Misschien wordt er teveel gepraat en te weinig gedaan.