Saturday, January 26, 2008

Kunstuitleen Huizen

De Kunstuitleen Huizen op het Plein 2000 is sinds de komst vier jaar geleden een levendige ontmoetingsplek van kunstenaars en kunstminnaars. Je kunt er kunst zien, genieten, lenen en soms ook maken. Susan Karsten, het hoofd van de kunstuitleen heeft een verslag gemaakt van de activiteiten van vorig jaar. Ik heb er de hoogtepunten uitgehaald. Als je het hele verslag wilt hebben, kun je dat ongetwijfeld van Susan krijgen.

GeKUNSTeld en Bruisend Kunstbal

Jongeren van drie scholen voor voortgezet onderwijs vertoonden in de bibliotheek voorafgaand aan de prijsuitreiking van de Kunstprijzen hun kunnen, grafiti, dansen en zingen.


Gedurende de KUNST10daagse in maart werd in de Kunstuitleen in tijdelijk atelier ingericht waar prominente Huizers, zoals Hansje Dol, Hennie van Moorsel, Daan Loenen, Pieter Hogenbirk maar ook veel kinderen, leerden beeldhouwen met blokken mergel.

Op de zondag van de KUNST10daagse waren vier beeldhouwers op bezoek voor een Ontmoet en Groet: Emile van der Kruk, Barbara Kluiver, Fanny Kiezenberg en Marloes Eerden vertelden over hun inspiratiebronnen.

KUNSTQuiz: Op woensdag 28 maart speelden Huizer kunstenaars en Kunstcafe bezoekers tegen elkaar in een KUNSTquiz die vakkundig in elkaar was gezet door Susan Karsten. Het team van de Atelierroute won op het nippertje.
PASSIE
Vijfenvijftig mensen luisterden op Goede vrijdag ademloos naar Gerrit Pas (fractievoorzitter GroenLinks en kunstliefhebber) die vertelde over zijn passie voor de kunstenaar Aad de Haas, en zijn strijd met de RoomsKatholieke instituties over zijn kruiswegstaties in Wahlwiller. Zeer de moeite waard om naar Wahlwiller te gaan of desnoods de staties te bekijken op internet.

KlasseKUNST
De Kunstuitleen ontving in het schooljaar 2006/2007 6 basisscholen met in totaal 7 klassen : De Gouden Kraal, de Parel, de Beatrixschool, de Rehobotschool, de van de Brugghenschool en de Springplank met 2 klassen. Kunstenaars brachten een tegenbezoek aan de scholen. Er brachten ook veel middelbare scholieren een bezoek aan de KUNSTuitleen om KUNST te kijken.

KUNST en Poëzie
Voor een poëzieproject in samenwerking met voortgezet onderwijs school Laar en Berg in Laren stelden we 8 kunstwerken beschikbaar om te exposeren in de bieb Laren ter inspiratie van 4 poëzieworkshops op 2 vrijdagen in mei. De kunstwerken werden door 3 leerkrachten Nederlands uitgekozen.

KUNSTPicknick
Bezoekers van de natte Kunstpicknick konden onder begeleiding van schilder Lenie Bos ogen schilderen op twee enorme doeken, die vanaf de Huizerdag te zien waren in de Kunstuitleen.


In oktober stond de Kunstuitleen op de Seniorenmarkt. Niet alleen om de Kunstuitleen onder de aandacht van de vele bezoekers te brengen, maar ook om bezoekers te wijzen op de mogelijkheid om kandidaten voor te dragen voor de Kunst- en Cultuurprijzen Huizen 2007.


In oktober was opnieuw de opening van de Atelierroute en de overzichtsexpositie van 39 deelnemende kunstenaars in de Kunstuitleen. Tijdens de Atelierroute expositie kwam de 8 e groep van de 2 e Montessorischool de expositie bekijken en kregen toelichting van de aanwezige kunstenaar.De dag van de KUNSTuitleen
Leerlingen van College de Brink lieten zich door het thema inspireren en toverden de kunstuitleen Bibliotheek Huizen om tot een keuken. Er was een speciale ‘Ontmoet & groet’ met kunstenaar Annette van de Vegte uit Huizen, van wie 20 kunstwerken in de collectie zijn opgenomen. Zij had speciaal voor de dag van de kunstuitleen een keuze gemaakt uit de collecte van de SBK kunstuitleen Gooi en Eemland en vertelde over haar keuze.


Verhalen over kunstwerken werden uitgevoerd door het gezelschap ‘Kunststukjes.nl’. De verhalen, ondersteund door gitaar en accordeon waren onder meer geïnspireerd op het werk van kunstschilder Lenie Bos. De bibliotheekbezoekers genoten van dit voor velen onverwachte muzikale uurtje en namen even de tijd om te luisteren

KUNSTenaars bezoeken Basisscholen
Beeldhouwer Michiel Linders en schilder Annette van der Vegte en Lenie Bos hebben basisscholen bezocht als tegenbezoek namens de KUNSTuitleen.


Poëzieproject met bieb Bussum
Samen met het Sint Vituscollege en de bibliotheek Bussum werd een kunstpoëzie project opgezet. Docenten van het Vituscollege kwamen 11 werken uitzoeken in de Kunstuitleen Bibliotheek Huizen. Nadat de schilderijen en beelden in de school waren geplaatst gaf docente poëzie Mieke Vermeulen workshops en konden de leerlingen aan de slag. Het bijzondere resultaat van beeld en taal was enkele weken in de bibliotheek Bussum te bewonderen.

Bedankt Susan


2 comments:

Gerrit said...

Het jaarverslag illustreert dat het succes niet schuilt in het stapelen van stenen of veel vierkante meters (zie de discussie over het Huizer Museum), maar in enthousiasme en het inspireren en (ver)binden van mensen... een steeds grotere kring van mensen.

Nel said...

met veel, heel veel aandacht voor de jeugd! het is te hopen dat susan betrokken blijft bij het kunstcafé/kunstplein en dat haar opvolgster net zo stimulerend, inspirerend en enthousiast is.