Friday, February 22, 2008

Den Uyl

Het dreigde me door de afwerking kunstprijzen bijna te ontglippen, maar gelukkig zag ik gisteren nog een staartje van het stof dat neerdaalt na het verschijnen van de biografie van Anet Bleich over Den Uyl. Bij Pauw en Witteman, die hoe langer hoe vervelender worden, zaten Saskia Noorman-den Uyl en Ed Nijpels. Ze zeiden verstandige dingen over de rol van Den Uyl bij het redden van de monarchie. Overigens had die van mij mogen vallen, maar dat doet er even niet toe. De Oranjes zorgen volgens velen voor de rust en stabiliteit in dit land.

De bijlage bij het rapport van de commissie van drie, waarin wordt uitgelegd dat Prins Bernard ook van een tweede vliegtuigfabriek geld had gevraagd, besloot hij vertrouwelijk te houden onder druk van Juliana en Beatrix. Zij dreigden met aftreden. Ik kan me voorstellen dat parlementariërs die de Oranjes niet zo hoog hebben zitten, dat vertrouwelijk houden een doodzonde vinden. Dat Femke Halsema vragen zou gaan stellen hadden we kunnen voorspellen. We kennen haar immers als recht in de leer en dat is goed. Het is nu aan het kabinet om te besluiten of die bijlagen openbaar worden gemaakt.

De jongetjes Pauw en Witteman snapten het niet of wilden het niet begrijpen en begonnen op hun rellerige toontje te zoeken naar vuur en rook en gegis en gesis. Saskia Noorman-den Uyl verwees hen geduldig (maar God hoorde haar brommen) naar de regels die gelden in dit land. Jongetjes af! En Den Uyl bleef staan. Zelfs Nijpels noemde hem in het behandelen van dit geval een staatsman.

4 comments:

Anonymous said...

Nederland is een wonderlijk land, met Oranjecomité's vol VVD-, CDA-, CU- en SGP-ers... en sociaal-democraten die het koningshuis telkens uit de sores halen.

In 1976 heeft Bram van der Lek, de fractievoorzitter van de PSP in de Kamer bij de behandeling van het rapport van de commissie Donner over de Lockheet-affaire al gepleit voor strafrechtelijke vervolging van Bernard. Daarvoor was - en zeker na de recente onthulling over een nieuw omkoopschandaal - alle reden toe geweest.
Ook nu is het gedraai al weer begonnen over de vraag of het vertrouwelijke rapport openbaar moet worden gemaakt. Femke Halsema heeft hiervoor gepleit, maar CDA, VVD, SP en PVV zijn daar niet voor. En de PvdA?

Anonymous said...

Nel vraagt: Brave socialisten?

hoogmoed said...

ik bedoelde eigenlijk de vraag: brave of bange socialisten?

Anonymous said...

Uit coalitie- en electoraal belang zullen ze zich waarschijnlijk aansluiten bij het laffe CDA-standpunt: over een paar jaar worden deze stukken openbaar.