Thursday, February 14, 2008

Tijd voor Onderwijs

Het rapport van de commissie Dijsselbloem is knoert hard over de Haagse politiek: die heeft de afgelopen twintig jaar de kwaliteit van het onderwijs verkwanseld! Het staat er en het schokt behoorlijk na. Er worden in het rapport geen zwarte Pieten gegeven en dat is maar goed ook. Want hier geldt collectieve schuld! Geen enkel kamerlid heeft de verantwoordelijke ministers een halt toegeroepen. Al die Haagse politici hebben gedacht dat zij op de stoel van de leraar konden gaan zitten. Ze hebben van de leraar een marionet gemaakt en zijn loyaliteit misbruikt. Een forse beloning voor leerkrachten die het vol hebben gehouden is op zijn plaats.

Het rapport is het zoveelste bewijs dat politici in Den Haag te veel met zichzelf en te weinig met de samenleving bezig zijn. Fnuikend voor het onderwijs, en ook fnuikend voor de samenleving. Want wat voor onderwijs geldt, geldt natuurlijk ook voor de andere beleidsterreinen. Met name de zorg voor de zwaksten in de samenleving is in Den Haag niet in goede handen. Als je jong en gezond bent en een baan hebt, kun je jezelf wel redden in dit kikkerland, maar als je afhankelijk bent geworden, moet je maar afwachten wat ze in Den Haag voor ellendigs verzinnen. Denk maar aan het uitkleden van de thuiszorg voor zieken en gehandicapten, denk aan het tekort aan handen aan het bed in de verpleeghuizen. Lees de verhalen over oude mensen die een keer in de week worden gewassen, af worden gesnauwd, die iedere keer een ander aan hun bed zien en niet mogen klagen. En al die managers in driedubbelgrijs maar roepen dat het allemaal erg meevalt!

Op de dag dat het rapport verscheen, zaten ze in de Tweede Kamer te steggelen over het afschaffen van de vissenkom, het verbieden van dieren in het circus, en een verbod op hengelen. Ongetwijfeld hele belangrijke zaken voor een enkeling, maar het lijkt op blussen van de brand onder water. Misschien kunnen we al die jongens en meisjes allemaal in de speeltuin stoppen en belangrijke zaken overlaten aan mensen die er verstand van hebben.

Goed onderwijs staat of valt bij de kwaliteit van de leerkrachten. Den Haag moet ervoor zorgen dat die fatsoenlijk worden opgeleid en betaald. En verder bepaalt Den Haag alleen de leerdoelen, en controleert of scholen zich eraan houden. Maar scholen bepalen zelf hoe ze het onderwijs willen inrichten. Ouders kiezen de school die het best bij hun kind past. Zo eenvoudig is het.

Geen Tineke Netelenbossen meer, geen Jo Ritzens, geen Deetmannen of erger. Bizar trouwens dat die nu nog boter op hun hoofd hebben! Direct achter het behang plakken.

2 comments:

Gerrit Pas said...

Niks collectieve schuld van de Tweede Kamer. Als alles in regeerakkoorden wordt beklonken en daarna voor regeringspartijen fractiediscipline geldt, hoeft er niet meer te worden nagedacht en staat de rest buiten spel. Dat is de dood in de pot.

Anonymous said...

nel antwoordt: wel collectieve schuld: je zit niet in de oppositie om je monddood te laten maken. blijven schreeuwen, stoken, prikkelen, enz.