Wednesday, February 27, 2008

Gaat Huizen de hoogte in?


Langzaam maar niet onopgemerkt wordt er in Huizen steeds hoger gebouwd. Voorlopig hoogtepunt zijn de tien etages van de Regentes bij het Drie In Een. Het is begonnen met New Port, vervolgens zijn de sfinxen er gekomen, de appartementen op de hoek van de haven en nu zijn er ook plannen voor hoogbouw op het terrein van de Vista. Hoogbouw is nodig om goedkope woningen te kunnen bouwen, zegt men. Dat is natuurlijk onzin, maar daar hoor je me even niet over. De genoemde hoogbouw is allemaal langs de randen van het dorp. En als het afgewisseld wordt met groen en er blijft genoeg ruimte, hoor je me er niet over.
Maar nu komt er ook hoogbouw in het dorp. En dan wordt het wel even anders. De gemeente is van plan om toe te staan dat er op de hoek van de Oranjeweeshuisstraat en de Havenstraat een appartementencomplex komt van vier etages. Dat is een unicum in het dorp en zal het aanzien van het dorp behoorlijk veranderen. De nieuwbouw van Expert en Phoenix en de zorgwooncombinatie op de hoek van de Tuinstraat en de Lindenlaan zijn tot nu toe de hoogste gebouwen in het dorp. Zij worden door veel mensen al als niet-passend in de schaal en maat van het dorp ervaren. Maar probeer eens zelf. Loop vooral eens door de Tuinstraat.
Wat gaat er nu gebeuren als het plan voor de Oranjeweeshuisappartementen doorgaat. Dan is het hek van de dam. Want als het op die plaats kan, waarom dan niet in het blok Voorbaan, Kerkstraat, Havenstraat, Raadhuisstraat. Daar heeft de gemeente ook plannen. Voorlopig zijn die nog drie hoog, maar geef ze een vinger en ze nemen de hele hand.
Met al die hoogbouw wordt het steeds drukker en voller in het dorp. Althans dat hopen de gemeente en de middenstand. Wat ze zich kennelijk niet realiseren is dat zolang de nieuwe parkeergarage er niet is in de Keucheniusstraat al die bezoekers met hun auto's door het dorp crossen. Dat er nu op vrijdag en zaterdag al niet meer te fietsen en te wandelen is in het dorp, speelt in het hoofd van die gemeentebestuurders geen enkele rol. Wat wel eigenlijk?

1 comment:

Nienke said...

en wat is het angstvallig stil ...
moet ik dan?
eigenlijk maar één vraag: willen we dit overal? of liever twee vragen: wie wil dit overal?