Friday, April 04, 2008

Ons Dorp







In de Huizer Courant staat een verslag van de raadsvergadering over de Oranjeweeshuis-appartementen. De gemeenteraad van Huizen is accoord gegaan met de bouw van een vierverdiepingen hoog appartementencomplex op een van de mooiste plekken in het oude dorp. Alleen Leefbaar Huizen en de SGP waren tegen. De PvdA vindt het eigenlijk niet passend, maar kon niet anders, vinden zij. De andere partijen vinden het zielig voor de familie Van der Roest, die in de achtertuin wonen. Maar het algemeen belang moet voorgaan.

Het verslag in de krant toont opnieuw aan welke kant het opgaat met waardevolle, historische en karakteristieke panden in Huizen. College en gemeenteraad hebben de mond vol over de waarde van het oude dorp, maar als het erop aankomt geven ze niet thuis. Dan wint het grote geld. Dat was zo met de boerderij van Theeuwissen op de hoek van de Lindenlaan en de Tuinstraat, dat is nu ook weer zo met de Oranjeweeshuisappartementen. Is het dan zo vreemd dat veel mensen denken dat niet de politiek regeert in Huizen, maar de projectontwikkelaars? Zouden de dames en heren van college en raad echt denken dat toeristen naar huizen komen om een appartementengebouw te bekijken van dertien in een dozijn?

Grote vraag blijft waarom de politiek niet wil aangeven wat ze met het hele dorphart (het gebied rond Kerk en Oude Raadhuisplein) wil en hoe dat gebied er uit moet zien in de toekomst. Alleen maar roepen dat het aantrekkelijk moet worden, helpt niet erg. Hoe gaan we bijvoorbeeld voorkomen dat de oude kerk wordt weggedrukt tussen afschuwelijke hoogbouw? De Oranjeweeshuisappartementen zijn al vijf meter opgerukt richting Kerk, als er straks gebouwd gaat worden in de Keucheniusstraat, rond de pastorie, en in het blok Voorbaan, Raadhuisstraat, zal de kerk van meerdere kanten worden bedreigd. Wordt het niet eens tijd om uit te spreken hoe dat voorkomen gaat worden. In veel andere gemeenten met een historisch karakter wordt het gebied rond de kerk gekoesterd en gebruikt voor gezelligheid. Kan dat niet in het diep Christelijke Huizen?

Het lijkt er verdacht veel op dat de gemeenteraad niet wil breken met de traditie in Huizen, dat eerst plannen worden gemaakt door de bouwers die veel geld moeten opbrengen en dat vervolgens de politiek met grote krokodillentranen het nakijken heeft. Het kan ook anders, dames en heren. Maar daarvoor moet u wel uw blik verruimen en eens om de hoek gaan kijken. Bijvoorbeeld in Hilversum.

Het historisch buurtje rond de Laanstraat in het centrum van de stad is in historische staat hersteld. Dat is gebeurd met veel oog voor kwaliteit. En u gelooft het misschien niet, maar het heeft ook nog geld opgeleverd. Ons Gebouw aan de Havenstraat in Hilversum, vroeger in gebruik door o.a. De Vara, wordt gerestaureerd - niet gesloopt dus - en herbestemd voor jongerenhuisvesting. Dat zou in Huizen ook kunnen, maar dan moet er wel buiten de dorpsgrenzen worden gezocht naar bouwers die echt geinteresseerd zijn in het historisch erfgoed. En als u dat niet wilt, dames en heren van de politiek, roept u dan niet dat het oude dorp zo waardevol is. Laat dat dan gewoon maar aan het particulier initiatief over, zoals u nu ook doet. En stuur dan ook geen monumentenschildjes rond die de mensen zelf moeten bevestigen.

No comments: