Sunday, April 13, 2008

Verkiezingen in Italie en Amerika

Ik gruwel van al die meiden, jong en oud, die zo dol zijn op hun Sylvio of Barack, omdat die mannen zo'n charisma hebben. Ik zie ze joelen, juichen en soms zelfs huilen en denk maar steeds: "Gebruik je verstand." Ik las jaren geleden de studie van Maria Macciochhi, VROUWEN EN FASCISME. Dat gaat natuurlijk over de verheerlijking van de rol van de vrouw en vooral van de moeder. Dat leidde ertoe dat bij de publieke optredens van Mussolini vrouwen in extase geraakten en hun kop verloren. Niet een enkeling, maar duizenden. Het is toch te gek, dat zo'n foute dwaas als Berlusconi nu weer aan de macht gaat komen in Italiƫ.

En dan Barack Obama in Amerika. Ook zo'n charismatische vent, zeggen al die meiden. Ik zag hem laatst glimlachend lopen omringd door zijn aanhang en vroeg me af of zijn benen de weelde kunnen dragen. Natuurlijk zijn de aanhangers van Clinton en MacCain op zoek naar een kras op zijn brave ziel om hem van de winst af te kunen houden. Nou schijnt die in een besloten bijeenkomst voor fundsraising in San Francisco krasse uitspraken te hebben gedaan over brave mensen in Amerika. Dit is de gewraakte zin:

“… it’s not surprising then that they get bitter, they cling to guns or religion or antipathy to people who aren’t like them or anti-immigrant sentiment or anti-trade sentiment as a way to explain their frustrations.”

Het gaat dus over de frustratie van harde werkers en de manier waarop ze dat uiten. Het is een algemene uitspraak, maar als je hem fout wilt uitleggen zou dat kunnen. Voor Obama is het vervelend dat het zijn reputatie voedt van kandidaat van de elite. De uitspraak is gedaan achter gesloten deuren, waar geen journalisten werden toegelaten. Dat komt nu dus ook in het licht. En er zijn al twijfels over zijn oprechtheid. Deze uitspraak kan daar een schepje bovenop. Maar ik denk toch dat er meer moet gebeuren om hem van de winst op Hillary af te houden. En dat Hillary iets op eigen kracht moet vinden.

En die MacCain maar wachten op zijn kans.

1 comment:

Anonymous said...

Doe eens iets met dat onderwijs!