Tuesday, April 15, 2008

Trouwambtenaren moeten alle huwelijken sluiten

De Commissie Gelijke Behandeling vindt nu ook dat trouwambtenaren niet mogen weigeren homo-huwelijken te sluiten. Als ze dat toch doen, kan de gemeente ze ontslaan of een andere functie aanbieden. De adviezen van de commissie hebben geen rechtskracht en dat is jammer. Want in het regeerakkoord staat nog steeds dat weigerambtenaren rechtsbescherming krijgen en in een op de zeven of acht gemeenten werken weigerambtenaren. Zij mogen volgens deze regering dus niet worden ontslagen. Wat het allemaal waard is, is dus nog steeds niet duidelijk. De trouwambtenaar die weigert homohuwelijken te sluiten is naar de commissie gelopen om zijn gelijk te halen. Hij had beter rechtstreeks naar de rechter kunnen lopen. Waarom doet niemand dat eigenlijk? Of heb ik een stukje geschiedenis gemist? Het kabinet zal naar buiten wel iets geroepen hebben over een praktische oplossing en naar binnen dat het een crisis niet waard is. Maar ik heb wel behoefte aan duidelijkheid. Houden we ons nu wel of niet aan de wet in dit kikkerland?

Overigens vindt de commissie ook dat het feministisch weekblad Opzij geen mannen mag weigeren die redacteur willen worden van het blad. Opzij vindt dat het blad een voorbeeldfunctie heeft. De Commissie vindt dat Opzij bij gelijke geschiktheid wel de voorkeur mag geven aan een geschikte vrouw.

2 comments:

Nienke said...

tja ik heb makkelijk kletsen als hetero maar lees met verbazing al dat opkomende politieken homonieuws over zaken waarvan ik dacht dat we dat al achter ons hadden gelaten. ik hou niet zo van oude koeien, daar komt gepolder van.

1 ding snap ik niet ...
ik ga toch ook niet het leger in als ik niet wil vechten voor het vaderland;
ik ga niet in de bouw werken als ik niet wil tillen;
en als ik als fietskoerier werk ga ik toch ook niet met de auto omdat ik fietsen te gevaarlijk vind;
als ik principieel tegen de digitalisering van onze samenleving ben en dus geen computer aanraak wordt ik ontslagen omdat ik niet functioneer.
waarom wordt er voor een ambtenaar dan een uitzondering gemaakt?

en voor wat betreft opzij: als je dat in hetzelfde daglicht zet, hebben ze daarin wel gelijk.

Nienke said...

en gelukkig is opzij een vrouw geworden, das toch wat gemakkelijker dan een mannelijke variant