Saturday, March 20, 2010

Gaat links nu links bestrijden?

In de peilingen zit de PvdA nu in de lift dankzij het Cohen effect. Maar dat gaat ten koste van D66, GroenLinks en de SP en daarmee ten koste van het linkse blok. Dat is niet de bedoeling. De PvdA met Cohen moet de PVV stemmers een alternatief bieden. Pas dan is er uitzicht op een regering over links en pas dan zal het beter leven worden in dit land.

Maar wat doen onze vrienden nu op links. Ze pissen elkaar de tent uit. Eerst was er het gedoe tussen de lokale PvdA en D66 over de wens van D66 om betrokken te worden bij de college-onderhandelingen. Niet zo'n gek idee als je twee zetels wint. De fractievoorzitter van de lokale PvdA reageerde daar zurig op. Dat had heel anders gekund. En nu weer het gedoe rond de benoeming van Lodewijck Asscher tot waarnemend burgemeester in Amsterdam. D66 reageert daar gebeten op en loopt weg van de onderhandelingstafel in Amsterdam. Het is het begin van de strijd om de stemmen aan de linker kant en het belooft weinig goeds.

De PvdA zou zich moeten realiseren dat progressieve mensen in dit land met argwaan naar de partij kijken. Wat hebben we al niet voor een gedraai meegemaakt. Nu het even goed gaat lijkt het erop alsof de oude zelfgenoegzaamheid terugkeert. Dat lijkt me niet wijs noch verstandig. En zeker niet de weg naar een groener en socialer Nederland.

Ik zou zeggen, groenen en socialisten verenig u en bepaal samen de strategie om het zuur op rechts te bestrijden. Toon uw verantwoordelijkheid en uw leiderschap. En houd in vredesnaam op met dat malle haantjesgedrag.

2 comments:

Maarten said...

Het is altijd makkelijk om vanuit de oppositie een consequent geluid te laten horen Nel. Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je soms moet inleveren op je eigen standpunt en dan ga je draaien. Jij weet toch hoe dat werkt vanuit de praktijk.

En ik ben zeker niet zurig. Ik ben zeer tevreden dat wij onze collegedeelname kunnen continueren ondanks de uitslag die slecht was. Hadden de verkieizngen deze dagen plaatsgevonden dan was de uitslag waarschijnlijk anders geweest....

hoogmoed said...

Maar dat is mijn punt niet! En van standpunt veranderen is ook niet erg, als je het maar uitlegt. Ik begrijp dat de VVD gaat inleveren op de openstelling van winkels op zondag. Dat dat de prijs is voor andere punten begrijp ik best.

Mijn punt in dit blog is dat kiezers genoeg hebben van politici die elkaar alleen maar vliegen afvangen en niet tot regeren komen. En mijn punt is dat kiezers op uiterst rechts een alternatief nodig hebben.