Wednesday, March 03, 2010

KloofJa het is Youn en de foto is van Elise le Quil, zijn moeder.


Er is geen kloof tussen burger en politiek, zegt Henri Beunders in Trouw. Er is een kloof tussen de horizontale samenleving en het hiƫrarchieke, vertikale politieke systeem. Het volk wil meepraten en vooral meeschelden met weblogs, twitters, sms'en en politici luisteren alleen naar elkaar. De politiek heeft zijn eigen dynamiek. Oplossingen heeft Beunders ook. Zorg dat je als partij duidelijk laat zien, waar je voor staat, neem het volk serieus en houd op met elkaar te bestrijden.

Het gaat natuurlijk niet gebeuren en dat heeft alles te maken met ons veelpartijenstelsel. Voor ieder wat wils, maar als er vervolgens geregeerd moet worden, verbleken alle goede voornemens tot oude, ranzige erwtensoep.

Maar het kan nu anders. Het land heeft twee levensgrote problemen, die om radicale oplossingen vragen, nl. de uitputting van de aarde, en de kloof tussen arm en rijk die steeds groter wordt. Die twee kunnen verzoend worden, als afgezien wordt van steeds meer voor steeds minder. Daarvoor is visie en leiderschap nodig.

Ik zag gisteren vijf redelijke lijsttrekker bij Pauw en Witteman, die met elkaar tot een aardige meerderheid kunnen komen. Als zij elkaar kunnen vinden op oplossingen voor de twee grootste problemen, hebben wij na 9 juni toch snel een nieuwe regering die aan de slag kan.

2 comments:

flater said...

wat heeft dat leuke joch ermee te maken?

hoogmoed said...

beetje nadenken! niet alles gaat vanzelf!