Thursday, March 11, 2010

Kunstpicknick gaat niet door!

"Door veranderingen in het Kunst en Cultuurbeleid van de Gemeente Huizen zal er in 2010 geen Kunstpicknick worden georganiseerd."

Zo staat het op de website van de Kunstpicknick. Inmiddels hebben ook de Gooi en Eemlander en het Nieuwsblad van Huizen over dit jammerlijk besluit geschreven. Ik ben zo'n trouw bezoeker van de Kunstpicknick, dat ik er ieder jaar rekening meehoud als ik mijn vakanties plan. Dit jaar hoeft dat dus niet, en dat vind ik meer dan jammer.

Nieuwsgierig ging ik op zoek naar de achtergronden van dit besluit. Wat zijn dan wel die "wijzigingen in het Kunst en Cultuurbeleid van de gemeente Huizen"??.

Eerst de feiten. De winkeliers van de Oostermeent organiseren op 29 mei a.s. de UIT markt UIT in Huizen voor de tweede maal in successie. In de uitnodiging stat: "deze manifestatie beoogt een podium te bieden aan alle kunst, kunstzinnige, culturele en recreatieve organisaties in Huizen en waar men zich kan presenteren aan de bevolking van Huizen en de regio. Met de Stichting Marketing Huizen is afgesproken UIT IN HUIZEN deel te laten uitmaken van de komende Kunst- en Cultuurweek en vormt daar min of meer de aftrap van. Winkelcentrum Oostermeent is hoofdsponsor en gastheer voor deze manifestatie."

De Stichting Marketing Huizen wil in samenwerking met de Stichting Kunst en Cultuur in de week van 28 mei t/m 6 juni een Kunst en Cultuurfestival organiseren in Huizen. Pogingen om de Kunstpicknick op te nemen in deze Kunst en Cultuurweek zijn mislukt en dat is heel jammer, omdat de Kunstpicknick een grote publiekstrekker is.

Maar is dat reden om de Kunstpicknick te laten vallen? Dat lijkt me iets te kort door de bocht. Het is toch echt heel iets anders of je tijdens het boodschappen doen, geniet van wat optredens en een blik werpt op de uitgestalde kunstwerken, dan een hele dag met de kinderen buiten op de speelweide kunstbeleven! Want tijdens de Kunstpicknick staat het zelf mee doen centraal.

Het bestuur van de Stichting Kunstpicknick denkt dat het gegeven dat kunstenaars niet hoeven te betalen voor het meedoen in De Oostermeent een reden zal zijn om niet in te schrijven voor Kunst Buiten. Hebben ze daar aanwijzingen voor? Zijn deelnemende kunstenaars betrokken bij dit besluit?

Dit besluit roept veel vragen op: Waarom zijn al die Stichtingsbesturen niet met elkaar om tafel gaan zitten om uit deze impasse te komen en de kunstpicknick te redden? Waarom zijn ze er anders? We kunnen het niet vragen aan de Stichting Marketing huizen, want de directeur is op vakantie. Waarom weten we nog steeds niet wat er in die Kunst en Cultuurweek gaat gebeuren en hoe we het feestelijke aan de grote klok gaan hangen. Wat heeft de gemeente hier mee te maken? En wie zijn de kinderen van de rekening?


1 comment:

nienke said...

vreselijk dat het niet doorgaat omwille van een commerciele activiteit!