Monday, March 22, 2010

God bless Obama

Het is hem gelukt! Amerikanen hebben hun zorgstelsel. Ondanks fel verzet van de Republikeinen die Obama deze politieke overwinning niet gunden. Wat heeft hij ervoor moeten vechten. Tot het allerlaatst toe. En niet om de Republikeinen te overtuigen, maar om zijn eigen partijgenoten over te halen voor de wet te stemmen. Want Amerika kent geen partijdiscipline. Democraten met een conservatieve achterban vreesden voor hun herverkiezing in oktober.

Obama is een politicus met een overtuiging! De overtuiging dat het socialer en rechtvaardiger kan in de wereld. En een politicus die voor die overtuiging wil vechten. Deze zorgwet had hem zijn kop kunnen kosten. "Als dat zo is, moet het maar!" heeft hij gezegd. De zaak was hem meer waard dan een tweede ambtstermijn.

Kennen wij dat soort politici nog in ons kikkerland. Politici die werkelijk iets te zeggen hebben vanuit een brede kijk op de wereld? Die niet leven in de waan van de dag en elkaar vliegen afvangen voor het snelle succes van de politieke barometer? Politici die niet bij het minste geringste hun snuit aan het televisievenster douwen, die tegen Pauw en Witteman, Nova en DWDD nee durven zeggen, nee nog even niet, even nog nadenken! En politici die bij tegenwind doortrappen en niet de draai kiezen.

Ik zie er niet zo veel. Maar nu de gevestigde orde het veld ruimt, komt er misschien ruimte voor nieuwe gezichten.

1 comment:

spuitelf said...

In het zonnige en "blank-rijke" florida zijn ze eigenlijk niet zo bezig met die zorg wet.Niamand had het er over. Toen ik er naar vroeg hadden ze het wel op het nieuws gehoord. Ik was geloof ik de meest enthousiaste. Ze betitelen hem nog steeds als een communist. Ze lijken wel gek daar.