Tuesday, January 16, 2007

All the American Way

Het zit er bijna op. Vanmiddag pakken we de Tri-Rail om naar het vliegveld te gaan. Daarvoor ga ik eerst nog met An naar de Gym. Morgen zijn we thuis. We hebben veel gezien, veel gehoord en veel gedaan. We hebben van de natuur genoten, hier rond Boca en op de Keys. Zagen witte en zwarte ibissen, Iguanen, krokodillen, zeeschildpadden, witte reigers en de kleine blauwe reiger, een veelkleurige Amerikaanse hoen, pelikanen, ook witte, witte reigers en zilverreigers, ooievaars, turkey gieren en zwarte gieren, aalscholvers en Anhinga's en heel veel soorten bloemen, teveel om allemaal op te noemen.

We hebben ook heel sociaal gedaan. Bij An staat de deur altijd open en voor iedereen. De eerste week waren de kleinkinderen vrij van school. Moeders werken, en de kinderen worden door Oma An opgevangen, vermaakt en opgevoed. Ze gingen mee naar Loxahatchee, naar Gumbo Limbo, naar Spanish River Park, naar het strand en met het tochtje op de boot. Ze kijken en zien, wijzen en vragen. Een leven van jewelste.

's Avonds gingen we dikwijls uit eten. We aten met An in Delray Mexicaans, met Ceasar Frans in Bistro Provence, met Sheldon en Sharon iets eclectisch, ja heus zo noemen ze dat hier, in Holiday Inn, met An een echt Amerikaans ontbijt bij Olympia, een Hamburger bij een drive-in Mac Donalds en een hotdog in een grote superstore. Het lekkerst aten we bij An-zelf. Vooral haar Key Lime Pie is niet te missen. We hebben An aangeraden er een handelsmerk van te maken, zoiets als het hazelnootgebak van Maison Kelder. Want Amerikanen kunnen alleen gebak maken, dat mierzoet is en verder geen smaak heeft, of het nou Key Lime heet, of Chocolate cake of Cheesecake. Dat is alleen voor kinderen en zoetekauwen.

Ik ging drie keer met An naar de Gym. Fitness for Women only staat er op de gevel. Het is er groot, ruim, en ook wat kil, althans in de hal met toestellen. An doet vooral classes, en dat is veel socialer. In de hal met toestellen zitten vrouwen van alle leeftijden op de apparaten hun programma af te werken. Ze kijken erbij televisie op hun persoonlijk scherm of lezen. Er wordt niet gezellig gekeuveld, zoals bij sportschool Rebel. Dat gebeurt pas, als de classes uitgaan. Als je traint, train je. De mannen van Rebel zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen.

We gingen veel en vaak winkelen. Kijken en kopen. We waren in Mizner Plaza, het duurste en mooiste winkelcentrum van Florida. We dronken er echte koffie en ook dat is zeldzaam hier. We zagen er in een galerie schilderstukken van Venetie. Die hangen waarschijnlijk in die protserige palazzo's die we niet van binnen hebben gezien. Er hingen ook copieen van Rothko en Turner. Die worden in grote aantallen vervaardigd en vermoedelijk gekocht. Wij keken alleen.

Kopen deden wij in immense superstores waar veel twee voor de prijs van een is. Happy Hour noemen we dat inmiddels, naar het drankuur waar mannen twee voor de prijs van een kunnen drinken en vrouwen helemaal niets betalen. We hebben ons afgevraagd of we dat nog kennen in Europa.

En nu gaan we dus back home met een hoofd vol indrukken en een toestel voor foto's.

1 comment:

spuitelf said...

Het is een mooi verslag. Het leuke is dat ik het allemaal zo goed voor me zie.
En nu maar weer hier de stormen trotseren.