Wednesday, January 24, 2007

Kunstprijzen Huizen 2006


De spanning stijgt. De dag van de prijsuitreiking nadert. De jury is klaar! Maar ze houden de kaken stevig op elkaar. Zelfs de voorbereidingsgroep weet van niets. En zo hoort het ook. Natuurlijk zijn we wel nieuwsgierig en gissen we wat af. Valt mee dat we nog geen weddenschappen hebben afgesloten. Kan alsnog. Hoorde in Amerika, dat je daar op alles kunt wedden: uitslagen van wedstrijden, maar ook of het de volgende dag gaat regenen, of het een jongen of een meisje wordt, welke kleur auto het meest wordt verkocht. Doen we hier nog niet.

Wat zal de jury hebben laten tellen, hoe zullen ze hebben gewikt en gewogen. De gekandideerde fotograaf Bert Teunissen is vermaard en heeft op dit moment een prachtige expositie met zijn domestic landscapes in Huis Marseille in Amsterdam. Cherry Duijns is ook niet onbekend. Hij maakt verhalende en kunstzinnige documentaires en schrijft boeken. Beatrix Frederick heeft weer een expositie in Japan, waar haar schilderijen erg geliefd zijn. Maar is landelijke en zelfs internationale bekendheid een bewijs van kwaliteit? En moeten we vanwege die bekendheid het werk hoger aanslaan dan de beelden van Domique Prins en Fanny Kiezenberg, de schilderijen van Pieter Hogenbirk en Peter Kos, of van Tiny Kruijmer Vos? Ik zou het niet durven zeggen en ben blij dat we een deskundige jury hebben.
 
Die gaat zich uitspreken op 3 februari a.s. om 20.00 uur in de Graaf Wichman. De voorbereidingsgroep is nu vooral bezig om ervoor te zorgen, dat de prijsuitreiking een feestelijk gebeuren wordt. Daarvoor zijn natuurlijk allereerst mensen nodig. Daarom hopen we dat veel dorpsgenoten het feest willen meemaken. Dat is goed voor de kandidaat-prijswinnaars, het is goed voor het kunstklimaat in Huizen en daardoor ook goed voor het dorpsgevoel. Er valt in dit dorp iets te beleven, en het is ook nog van hoge kwaliteit!

Daarom zijn we ook blij dat we Janne Schra en Room eleven hebben kunnen strikken. Janne is geboren in Huizen, is hier naar school gegaan. En Janne is nog steeds een beetje van ons. En daarom zijn we trots dat ze onlangs de ESSENT prijs heeft gewonnen, en dat ze in Goedemorgen Nederland haar verhaal heeft mogen vertellen. Room Eleven maakt mooie muziek en Janne is een echte podiumpersoonlijkheid.

Dat gaat Daan Loenen misschien ook wel worden. Daan en zijn band Driven wonnen onlangs de Cor Bakkerprijs voor aanstormend talent van RTV Noord Holland. Wij wilden Daan laten optreden in het programma geKUNSTeld voor de Huizer middelbare scholieren. Daan wilde op het grote podium en daar is nog geen plek voor hem. Dus zal hij niet optreden. Dat is een fikse gemiste Kans.

No comments: